Binnenland
NOS

Hoge energieprijzen raken ook ondernemers: 'Situatie duurt zeker tot 2023'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoge energieprijzen raken ook ondernemers: 'Situatie duurt zeker tot 2023'

Een flink aantal sectoren is kwetsbaar voor hogere energieprijzen. Dat blijkt uit berekeningen van ABN Amro. De bank analyseerde twintig sectoren en bekeek in hoeverre bedrijven hogere kosten kunnen doorberekenen. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met econoom Madeline Buijs van ABN Amro.

Video niet beschikbaar

De verwachting is dat een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven al op korte termijn wordt geraakt. Het ontbreekt aan precieze cijfers, omdat de energiecontracten concurrentiegevoelige informatie vormen. Kwetsbare sectoren zijn volgens de bank de glastuinbouw, de papierindustrie, de zware industrie, de voedingsmiddelenindustrie, wasserettes en de horeca.

"We hebben gekeken naar de energiekosten van de branches in verhouding tot de omzet en het bedrijfsresultaat. Sommige branches, zoals de bakker en zware industrie, hebben in verhouding hogere energiekosten", zei Madeline Buijs in het NOS Radio 1 Journaal. "Het afgelopen jaar heeft de horeca het hartstikke moeilijk gehad. Als de energiekosten ook nog eens gaan stijgen, dan komen velen in de problemen."

Concurreren

In hoeverre bedrijven dat gaan doorberekenen aan de consument "wisselt heel erg", aldus Buijs. "In de bouwmaterialenindustrie zie je dat al gebeuren, vooral met hout. Maar ondernemers in bijvoorbeeld de glastuinbouw moeten concurreren met producten uit Spanje of Marokko. De consument zal dan kiezen voor die goedkopere producten."

De glastuinbouw is met ruim 15 procent de sector waarin energie ten opzichte van de omzet het grootste deel uitmaakt. Een kleine verdubbeling van de energiekosten betekent dat een gemiddelde tuinder geen winst meer maakt, blijkt uit berekeningen van ABN Amro. Variabele prijzen voor gas en stroom zijn momenteel 3,5 keer zo hoog als vorig jaar.

Steunpakket

In andere sectoren, zoals de horeca, wasserettes en bakkers, maken de energiekosten een paar procent uit van de totale kosten. Maar door lagere marges gaat ook daar al snel een groot deel van de winst verloren als de energiekosten flink stijgen. "En de verwachting is dat deze situatie nog zeker tot 2023 zal duren."

Vrijdag werd een pakket van ruim 3 miljard euro aan belastingverlagingen op de energierekening aangekondigd. Het gros is bedoeld voor huishoudens. Een half miljard gaat naar het MKB. "We hebben uitgerekend dat het bedrijfsleven in totaal zeven miljard per jaar uitgeeft aan energie. En dat is in een normaal jaar", zei Buijs. "Het zal wat helpen, maar we verwachten niet dat dit de oplossing is."

Ster advertentie
Ster advertentie