Waar kan ik naar het toilet?
- Nieuws
- Waar kan ik naar het toilet?
Het gebrek aan adequate openbare toiletvoorzieningen blijft een probleem in Nederland. Veel openbare toiletten zijn gesloten door de coronacrisis. Wildplassen gebeurt daardoor de laatste tijd meer dan ooit. Bovendien zijn er "nog steeds meer voorzieningen voor mannen dan voor vrouwen", zegt Ivo Thonon in De Nieuws BV.
Nu ons land langzaamaan weer opengaat, wordt het toiletprobleem weer pijnlijk zichtbaar. Vóór de coronacrisis was er al een gebrek aan openbare toiletten maar door de huidige coronamaatregelen is een bezoekje brengen aan een openbaar toilet nog lastiger geworden.
Veel openbare gebouwen zijn dicht en even snel een winkel of restaurant binnen lopen kan niet meer. Dit is voornamelijk voor de vrouwen een probleem. Mannen kunnen op verschillende plekken nog terecht, bijvoorbeeld in een plaskrul of urinoir. Maar om als vrouw in zo'n plaskrul te moeten hurken is nou niet bepaald ideaal.
"Er zijn in Nederland nog steeds meer voorzieningen voor mannen dan voor vrouwen, dat komt omdat een urinoir sneller is aangelegd", aldus Ivo Thonon, woordvoerder van de toiletalliantie.
Een plas in de buitenlucht
Bovendien zijn er door de dichte openbare toiletten meer wildplassers dan ooit. Maar, er zijn openbare plakken waar plassen in de buitenlucht is toegestaan. Wildplassen is namelijk verboden maar iedere gemeente moet hier zelf regels voor opstellen.
Als de desbetreffende gemeente dit niet doet, dan is het dus toegestaan. Veel gemeentes hebben regels opgesteld voor wildplassen binnen de bebouwde kom, maar buiten de bebouwde kom is het legen van je blaas niet strafbaar.
Wat moeten we doen?
Toen de horeca dicht ging en je niet even kon aankloppen voor een toiletbezoek, bedacht de gemeente Den Bosch een plan. Namelijk, om mobiele toiletwagens neer te zetten. Zo konden mensen die afhankelijk waren van een toilet toch nog even een ommetje maken. Dit doen steeds meer gemeentes.
Volgens Ivo Thonon is dit een uitkomst op korte termijn maar is dit niet de oplossing op langere termijn. De Toiletalliantie pleit voor zelfreinigende openbare toiletten. Zo zijn de toiletten altijd schoon, hygiënisch en daarmee ook pandemie-proof.
Overigens gaan vrouwen vaker naar het toilet dan mannen omdat vrouwen een kleinere blaas hebben. Dus het feit dat er minder toiletvoorziening voor vrouwen dan voor mannen zijn, blijft een mysterie.
Meer van De Nieuws BV?
Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.