Binnenland
WNL

Waarom zijn waardetransportbusjes zo herkenbaar en niet anoniem?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn waardetransportbusjes zo herkenbaar en niet anoniem?

Je ziet het vaak in films, dat waardetransportbusjes met een hoop geweld en kabaal worden overvallen. Is het vragen om problemen en zet je de deur wagenwijd open voor criminelen als het kraakhelder is dat je in zo'n busje rijdt? Daar gaat dit keer de vraag in De Misdaadlijn over: Waarom zijn waardetransportbusjes zo herkenbaar en waarom vervoeren ze geld niet in anonieme wagens?

Video niet beschikbaar

Waardetransportbedrijven zijn in Nederland verplicht om rond te rijden in voertuigen waarop het woord 'waardetransport' staat. Dat is een eis van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Maar waarom eigenlijk? "Het heeft te maken met ontheffing die voertuigen hebben om op plaatsen te rijden of parkeren waar gewone voertuigen niet mogen rijden of parkeren", legt Ron Mazer algemeen directeur van waardetransportbedrijf VTS uit in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Denk aan het trottoir, winkelcentra of fietspaden. Overal eigenlijk. Waardetransportbusjes mogen ook gebruikmaken van de vluchtstrook in geval van lange files. En mocht het zo zijn dat zo'n voertuig een lekke band heeft, dan moet de politie erbij gehaald worden die, terwijl de band vervangen wordt, zorgt voor bewaking. "Daardoor moet je herkenbaar zijn", zegt Mazer.

Criminelen hoeven dus niet lang te zoeken naar het juiste voertuig. Op alle busjes staat immers pontificaal het woord 'waardetransport' geplakt. Dat wil niet zeggen dat zij zomaar even zo'n busje kunnen overvallen. "Er zijn allerlei systemen aangebracht die zorgen voor de veiligheid. Zoals alarmknoppen, tracking and tracing of een voertuig op afstand stilzetten", vertelt Mazer.

Inhoud beschadigd

Als de chauffeur van het busje met zijn collega aankomt bij de bestemming, rijden ze soms nog even een extra rondje als zij verdachte personen in de buurt van de ingang zien staan. "Staan ze daar naar verloop van tijd nog steeds, dan gaan we samen met de politie naar binnen", vertelt Mazer.

En mocht het zo zijn dat criminelen een geldkoffer toch buit maken, dan hebben zij er vrij weinig aan. De veiligheidskoffers, ook plofkoffers genoemd, zijn voorzien van een soort inktpatroon. "Zodra een calamiteit optreedt wordt de inhoud grotendeels beschadigd, voor 90 procent." Het geld zit dus onder de inkt, waardoor het geld voor de boeven al haar waarde verliest.

Busjes overvallen

Ondanks alle veiligheidsmaatregelen gebeurt het toch dat een waardetransportbus wordt overvallen. Zo vond er in mei 2021 een 'wilde westen-overval' plaats in Amsterdam. Schoten werden gelost en in totaal werd 14,5 miljoen euro gestolen. Een deel van de buit, ruim vier miljoen euro, is nog niet teruggevonden.

Meer recent was een overval op 21 april 2023. Toen verdween plots een waardetransportvoertuig. Op dezelfde dag wist de politie de wagen te lokaliseren, zonder bestuurder en zonder het goud. Een 19-jarige man werd opgepakt, maar is inmiddels op vrije voet. Hij is nog wel verdachte in de zaak. Waar het goud is nog altijd een raadsel.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie