Mr. Gerard Spong: Sigrid Kaag zette Sidney Smeets onder druk om terug te treden
- Nieuws
- Mr. Gerard Spong: Sigrid Kaag zette Sidney Smeets onder druk om terug te treden
Mr. Gerard Spong is bijna vijftig jaar strafrechtadvocaat. In die periode verdedigde hij kluizenkrakers, moordenaars, oorlogsmisdadigers, maar ook voetballers zoals Patrick Kluivert en Quincy Promes. Voorlopig is hij niet van plan zijn toga op te bergen, vertelt hij in De Nacht van Rutger.
Perfect gelukkig leven
Mr. Spong vierde vorige week zijn 75e verjaardag en binnenkort zit hij 50 jaar in het vak. Maar terugkijken doet hij amper. "Ik kijk vooral vooruit. Ouder worden, ik merk het nauwelijks. Met de ouderdom komen de gebreken, maar ik heb wel geluk gehad. Ik heb een perfect leven gehad."
Spong is vader van een zoon, de 30-jarige Xander. "Hij is geboren na een moment van dierlijke ontoerekeningsvatbaarheid. Mijn moeder zei: het is een geschenk uit de hemel. Zij is wat religieuzer aangelegd dan ik."
De Nacht van Rutger: strafrechtadvocaat Gerard Spong
'Kaag dwong Smeets terug te treden'
Twee maanden geleden stapte Sidney Smeets als D66-Tweede Kamerlid op. Op social media werd hij beticht van ongewenst seksueel gedrag. Spong en Smeets waren jarenlang collega's. "Het was zeer heftig en heel dramatisch. Een dag nadat de publiciteit was losgebarsten kwam hij naar me toe. Toen zag ik wel een hele aangeslagen Sidney Smeets voor mij."
Spong zet grote vraagtekens bij de vrijwilligheid van het vertrek van Smeets uit de politiek. "Ik heb wel een beetje de indruk gekregen dat Sigrid Kaag daar toch wel een flinke duit in het zakje heeft gedaan. Ik kreeg de indruk dat zij toch wel hem een beetje onder druk heeft gezet om terug te treden."
Politiek actief
In 2002 vroeg Pim Fortuyn Gerard Spong om, mocht de LPF in het kabinet plaatsnemen, minister van Justitie te worden. Spong weigerde om twee redenen. "Ik zei tegen hem: 'Van dat salaris kan ik mijn tuinman nauwelijks betalen.' En daar kwam eigenlijk ook wel bij, Pim wilde Philomena Bijlhout ook hebben. Dat was voor mij onbegaanbaar." Spong wist dat Bijlhout bij de Surinaamse milities van Bouterse had gezeten. "Toen zei ik dat tegen Pim, toen zei hij heel luchtig: 'Ach, dat zijn jeugdzonden.' Ze was een dag staatssecretaris met nog heel lang wachtgeld."
Een functie als minister van justitie in het nieuwe kabinet sluit Spong niet uit. Als een partij hem benadert, "dan ga ik er eens goed over nadenken. Het is natuurlijk wel, hoe je het wendt of keert, een hele bijzondere job. Wat mij niet aanstaat aan een ministerschap is dat vreselijke vergaderen tot diep in de nacht. Dat zou mij absoluut niet liggen. Maar je kan als minister van justitie wel ook in een bepaald opzicht je stempel drukken op een ontwikkeling van de maatschappij."
Kort geleden is Spong voor het eerst in zijn leven lid geworden van een politieke partij. "Van Volt. Dat is een partij die ik best wel wil steunen. Een kleine partij die ik ook nog wel van juridisch advies kan voorzien. Dit is nou mijn activistische kant."
Wilders en Baudet
In 2008 deed Gerard Spong namens een aantal mensen aangifte tegen Geert Wilders. Dit leverde hem doodsbedreigingen op, hij moest een tijd zelfs een kogelvrij vest dragen. Toch is hij niet van plan om tegen bijvoorbeeld een politicus als Thierry Baudet aangifte te doen, die in 2015 in een debat zei dat hij niet wil "dat Europa afrikaniseert" en "ik wil graag dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is."
Spong overweegt nu geen aangifte te doen. "Ik heb het druk zat." Toch is hij duidelijk over de Forum voor Democratie-voorman: "Het is natuurlijk een griezel van de eerste orde, die Baudet. Misschien is hij nog wel erger dan Geert Wilders. Wilders heeft zich, bij mijn weten, nooit zo sterk uitgedrukt in de zin dat hij eigenlijk een blanke samenleving nastreeft. Wat dat betreft overtreft Baudet hem. En dat vind ik een doodenge gedachte."
Gerelateerde podcast
De Nacht van Rutger