In hoeverre kan er in Nederland stikstofvrij gebouwd worden?
- Nieuws
- In hoeverre kan er in Nederland stikstofvrij gebouwd worden?
De uitspraak van de Raad van State zet een streep door een aantal bouwprojecten omdat eerst de stikstofuitstoot onderzocht moet worden. Maar gebouwd moet er worden, zei minister De Jonge vandaag. Milieuorganisaties suggereren stikstofvrij bouwen. Maar in hoeverre is stikstofvrije woningbouw mogelijk?
Stikstofvrij bouwen
"De stikstof in de reguliere bouw komt vooral uit verbrandingsmotoren”, zegt architect en oprichter van ORGA Architect, Daan Bruggink, in NOS Met het Oog op Morgen. “Transport, kranen, shovels, dat zijn de grootste veroorzakers. Zij hebben verbrandingsmotoren."
Stikstofvrij bouwen
"Met stikstofvrij bouwen moet je elektrisch gaan bouwen. Dat betekent dat je de verbrandingsmotoren aan de kant moet zetten." Maar volgens Bruggink kan het wel. "Het hangt natuurlijk af van de specifieke situatie, maar als je in hout bouwt, dat is licht materiaal. Dat betekent dat je transport enorm verkleint. Een half houten gebouw zit op 1 vrachtwagen in plaats van 1 gevel element van beton. Je kan elektrisch graven, er zijn elektrische shovels. Na 4 uur is de accu wel leeg, dus je moet er een paar hebben. Maar je kan ook elektrisch tillen, in het geval van hout bouwen, omdat het licht materiaal is."
Hout
Bruggink zegt dat we stikstofvrij bouwen ons meer moeten richten op hout bouwen. "Het is misschien niet dé oplossing, maar het is wel een van de grotere oplossingen, omdat het een hele lichte manier van bouwen is."
De architect heeft er ook ervaring mee. "Wij bouwen eigenlijk alles met hout en natuurlijke materialen, biobased isolatiematerialen. Dat zijn eigenlijk bouwmateriaal die hergroeibaar zijn. Hout groeit natuurlijk terug. Dat kan ook met isolatiemateriaal, denk aan flash, hennep, stro, houtvezel. Dat zijn materialen waarmee je kan isoleren."
Voortraject
Met deze manier van bouwen moet alles wel van tevoren zijn bedacht. "Waar je vroeger veel meer stenen stond te stapelen op de bouw, wat nu ook nog heel veel gebeurt, zie je in houtbouw dat er veel meer in het voortraject zit."
Sommige delen van een houtenwoning zijn ook al kant-en-klaar geleverd door houtfabrikanten. "Dan worden die in één keer op z’n plek gezet. Het licht en makkelijke vervoerbaar en het scheelt enorm overlast op een bouwlocatie."
Ontwerpen
Bruggink merkt ook dat hij anders huizen gaat ontwerpen met deze manier van bouwen. "In theorie kan je eigenlijk iedere vorm in hout bouwen, maar als je echt bezig bent met houtbouwen en biobased en zo dicht mogelijk tegen de natuur bouwen, kijk je ook veel meer naar de mens en de omgeving, natuur, daglicht, natuurlijk ventileren, zicht op groen. Dus je krijgt wel degelijk andere gebouwen."
Toekomst
Hij ziet ook dat grote bouwondernemingen ook steeds meer kijken naar houtbouwen. "De VINEX-wijken over 5 tot 10 jaar zijn allemaal van hout. Gewoon om de snelheid, gezonde aspect. Zo’n stikstof-aspect helpt natuurlijk enorm mee om die richting op te gaan. Denk ook aan de energieprijzen, hout zit geen energie in. Staal, beton, aluminium zit natuurlijk enorm veel gas in."
OOG bouwen stikstof
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.