Politie gaat iedereen die aangifte doet beoordelen op kwetsbaarheid
- Nieuws
- Politie gaat iedereen die aangifte doet beoordelen op kwetsbaarheid
De politie gaat vanaf vandaag bij elke aangifte beoordelen of het slachtoffer bescherming nodig heeft. Dit moet voorkomen dat mensen opnieuw de dupe worden van een misdrijf.
"Er is geen methode om in 5 a 10 minuten te bepalen of iemand hulp nodig heeft."
Iemand die aangifte komt doen op het politiebureau, wordt voortaan beoordeeld op 'kwetsbaarheid'. Agenten moeten beoordelen of de aangever gevaar loopt te worden bedreigd of dat er kans is op wraak na een aangifte.
Waar nodig kunnen politie en het Openbaar Ministerie meteen maatregelen treffen, zoals het afschermen van adresgegevens of een contactverbod voor een verdachte.
Marc Groenhuijsen, hoogleraar slachtofferkunde aan de universiteit van Tilburg, plaatst wat kanttekeningen bij deze ontwikkelingen. "Het is niet makkelijk om snel te beoordelen of iemand hulp nodig heeft." Daarbij is het volgens hem nu ook al moeilijk genoeg om überhaupt aangifte te doen.
Ook ligt er een wetsvoorstel klaar om verdachten te verplichten om te luisteren naar een slachtoffer die beroep doet op zijn spreekrecht in de rechtszaal. Volgens hoogleraar Marc Groenhuijsen kun je ook daar je twijfels bij hebben. Alle betrokken beroepsgroepen die hij hierover heeft gesproken vinden dit een slecht idee, vertelt hij in het Radio 1 Journaal. En dan met name voor de slachtoffers zelf: "Je moet je voorstellen dat die verdachte daar twee vingers in z'n oren stopt, laatdunkend doet tegen het slachtoffer, of nee zit te schudden." Hij noemt het een ongelukkig voorstel.