Delft ziet steeds meer besmettingen onder studenten
- Nieuws
- Delft ziet steeds meer besmettingen onder studenten
In een aantal regio's, mogelijk Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, komen extra corona-maatregelen. Het aantal besmettingen loopt in deze gebieden zo hoog op dat er meer moet gebeuren om het virus in te dammen, melden bronnen in Den Haag.
Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven vrijdag om 19.00 uur een extra persconferentie. Het is nog niet bekend om welke extra maatregelen het gaat, omdat daar binnen meerdere veiligheidsregio's nog over wordt gesproken.
Ook in Delft loopt het aantal besmettingen op, maar daar zitten ze niet meteen te wachten op erg strenge maatregelen: "In ons geval kunnen ze bijvoorbeeld de horeca sluiten. Maar mijn zorg is dan dat we een waterbedeffect krijgen en jonge mensen juist meer naar de studentenhuizen jagen. Buiten kunnen ze nog aangesproken worden en die controle heb je binnen natuurlijk niet", zei Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft in Radio Tour de France.
Video niet beschikbaar
Mogelijke maatregelen
Gedacht wordt aan het eerder sluiten van horeca-gelegenheden of een andere maatregel rond openingstijden. Bronnen melden dat gekeken wordt naar maatregelen voor mensen in de studentenleeftijd van 20-24, omdat daar veel besmettingen zijn.
Omdat het aantal besmettingen regionaal sterk kan verschillen, heeft het kabinet eerder besloten waar nodig maatregelen aan te scherpen per gebied.
Delft staat bovenaan de lijst
Nergens was het aantal besmettingen zo hoog - als je het omrekent naar het aantal inwoners - als in Delft. Zo'n 100 mensen werden afgelopen week positief getest. En dus is de regio misschien wel kandidaat nummer één voor de regionale maatregelen die het kabinet aankondigde.
"Het beeld van de GGD is dat de studenten vaak besmet worden binnenshuis, in de studentenhuizen. Dus niet in de sociëteiten, in verenigingsgebouwen of in de horeca. Vaak wonen veel jongeren samen in die studentenhuizen. Zij moeten eigenlijk onderling die anderhalve meter hanteren, maar dat gebeurt te weinig. Het is niet makkelijk aan te pakken want het is in de huizen zelf," aldus van Bijsterveldt.
"Het begint met het bewustmaken van mensen. Dit is niet even een klein griepje. Ook jongeren kunnen er ziek van worden, maar het grootste gevaar zit 'm in het besmetten van ouderen. We zijn acties aan het uitwerken samen met onze studenten want die weten het best hoe we die groep moeten benaderen."
Delft
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.