'Muziekles is weer elitair geworden'
- Nieuws
- 'Muziekles is weer elitair geworden'
"Steeds minder kinderen komen in aanraking een muziekinstrument. Door bezuinigingen heeft niet elke gemeente nog een school waar je betaalbaar muziekles kunt krijgen." Dat zegt muziekpresentator Floris Kortie bij Spraakmakers. "Dat beleid heeft een enorm gat geslagen, en dat wordt nu zichtbaar."
Video niet beschikbaar
Kortie waarschuwt dat het Nederlandse muziektalent bij conservatoria en bij symfonieorkesten opdroogt. "Zo zie je een afname van Nederlandse blazers bij orkesten; die komen nu vooral uit het buitenland. Ook groeit het aandeel buitenlandse studenten aan conservatoria. Dit is een verschraling van het aanbod van de afgelopen decennia."
Als ander voorbeeld noemt Kortie het Prinses Christina Concours. "Die hadden jaarlijks vierhonderd aanmeldingen, en zaten dan ook helemaal vol. Nu hebben ze er nog maar 300, omdat er gewoon minder kinderen een instrument bespelen."
In elke gemeente een muziekschool
Na de Tweede Wereldoorlog was er volgens Kortie een verheffingsideaal; muziek moest iets zijn waarmee elk kind in aanraking kon komen. "Het mocht niet elitair zijn, niet afhankelijk van of je ouders het kunnen betalen. In die tijd tuigde de overheid een fijnmazig systeem van muziekscholen op. Elke gemeente had een muziekschool waar je gesubsidieerd muziekles kon volgen. Dat is verdwenen, en het pijnlijke is dat daardoor muziekspelen juist elitairder is geworden."
Kortie is blij dat de gemeente in zijn woonplaats Amsterdam de muziekschool nog in stand houdt. "Maar daar kost een half uur per week individuele muziekles nog steeds 1000 euro per jaar, en dat is fors!" Om kosten te besparen wordt volgens Kortie steeds meer muziekles in groepsverband gegeven. "Dat is minder motiverend, en je komt ook minder ver in van die klasjes waar je met allemaal kindjes om je heen zit te ‘krassen’. In de ideale wereld zit er een muziekdocent naast je, en heb je individueel les, al is het maar twintig minuten in de week."
Video niet beschikbaar
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!