Hoe moet het verder met singles die willen daten? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur
- Nieuws
- Hoe moet het verder met singles die willen daten? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur
In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag beantwoord door huisarts Roy Beijaert, datingcoach Geppy Visser en NS-woordvoerder Hessel Koster. Dit is een selectie uit alle vragen.
Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur
Ik heb borstkanker gehad en vorige week mijn laatste bestraling gehad. Wanneer kan ik weer uit isolatie en boodschappen doen? (Suzanne)
Huisarts Roy Beijaert benadrukt dat dit soort vragen maatwerk zijn. "Dit soort adviezen zijn individueel. Een bestraling op je borst hakt er minder in dan bijvoorbeeld een chemotherapie. Bij bestraling kun je eerder risico’s nemen, maar het is wel slim om een ander de boodschappen te laten doen."
Beijaert gaat verder: "Ik vind het moeilijk. Voor nu zou ik zeggen: als mijn moeheid na een week of zes echt verdwenen is, dan is het niet zo gek om wat meer dingen te doen. Maar in de eerste fase moet je wel echt voorzichtig zijn."
Hoe moet het verder met singles die willen daten? (Annelies)
Datingcoach Geppy Visser heeft wel een idee. "Ik denk zeker dat je nog kunt daten. Op een andere manier, en wat bewuster. Zorg ervoor dat je niet teveel whatsappt, maar elkaar wel ziet. In eerste instantie met videogesprekken, daarna misschien een ontmoeting met afstand. En uiteindelijk zal er misschien wel een punt komen dat je de afstand zal laten varen."
Mag ik mijn pasgeboren kleinzoon zien? (Petronella)
"Ik vind dat heel veel mensen zich echt ontzettend goed aan die regels houden. Dat je zelfs in zo’n situatie realiseert dat je je aan die regels moet houden, is echt goed", zegt huisarts Roy Beijaert.
"Ik krijg zelf ook een kleinkind in juni, en dan ga je wel nadenken. Ik kan niet zeggen 'wanneer het wel kan’, dat heeft te maken met de landelijke maatregelen. Maar ik zou zelf geneigd zijn, om als de baby een aantal weken oud is, toch langs te gaan. Met een mondkapje voor, en met gewassen handen. Of op afstand, natuurlijk."
Zijn kinderen misschien minder vatbaar omdat ze recenter ingeënt zijn voor polio, dat net als COVID-19 ook tot de RNA-virussen behoort? (Susan)
"Je hebt RNA en DNA virussen", legt huisarts Roy Beijaert uit. "Polio en corona zijn allebei RNA-virussen, inderdaad. RNA en DNA is erfelijk materiaal. Virussen halen dat uit cellen, en daar vermenigvuldigen zichzelf mee. Maar het zegt niets over weerbaarheid van kinderen door polio-inentingen."
Ik heb geen vitaal beroep, is het dan voor mij verboden om met de trein te gaan? (Dick)
NS-woordvoerder Hessel Koster geeft duidelijkheid: "Het is geen verbod, maar een dringend verzoek om de trein te laten voor de mensen die het echt nodig hebben. Dus niet om te winkelen of te wandelen. We controleren echter niet, en dat willen we ook niet. Iemand met een studenten-ov kan misschien wel een co-assistent zijn. Dus we doen een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen."
Meer vragen? Stel je die via de NPO Radio 1-app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15.30 en 16.00 uur terug in het corona-spreekuur van Stax&Toine.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.