Is er te veel aandacht voor het coronavirus? 'Een grandioze overkill'
- Nieuws
- Is er te veel aandacht voor het coronavirus? 'Een grandioze overkill'
Er is veel te veel aandacht voor het coronavirus. Dat stelt sociaal psycholoog Hans van de Sande, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Een grandioze overkill!" zei hij in Dit is de Dag, "een hype!"
Volgens de sociaal psycholoog is ongeveer twintig procent van de berichten corona-gerelateerd. De massale aandacht zorgt voor onnodige paniek.
"Als je tegen mensen zegt dat er gevaar dreigt, zeker voor je kinderen, gaan mensen op zoek naar informatie", vertelt hij. Door de massale vraag naar informatie komen er nóg meer artikelen - "dan slaan de media steeds op dezelfde trom" - waardoor mensen "nog banger worden en idiote dingen gaan doen."
Video niet beschikbaar
Informatie en service
Marcel Gelauff, hoofdredacteur van de NOS herkent zich niet in het beeld. "De media laten zien dat ze een belangrijke functie hebben in de samenleving. Ze zetten in op informatie en service", vindt hij.
Het is daadwerkelijk nieuws, vindt Gelauff: "Het feit is daar dat China begonnen is met afsluiten van delen van het land. De autoriteiten in Europa nemen allerlei maatregelen. Het zijn feiten die gebeuren, die vragen oproepen." Hij vindt het goed dat de media daar doordacht over berichten, al kun je wel nadenken over maatvoering.
AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis sluit zich erbij aan. De maatregelen zijn ongekend en daar bericht zijn krant over. Bovendien is er veel onbekend over het virus, dus daarom willen mensen informatie. "De media zijn er niet om bang te maken, en ook niet om gerust te stellen, maar om verslag te doen", vindt hij.