Leefbaarheid onder druk op 'Vliebiza' en 'Schiermonaco'
- Nieuws
- Leefbaarheid onder druk op 'Vliebiza' en 'Schiermonaco'
Vandaag en woensdag brengen koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een streekbezoek aan de Waddeneilanden om te praten over de leefbaarheid. Dat is niet overbodig, want de eilanden zijn klein en bijna helemaal afhankelijk van toerisme. En dat brengt nogal wat uitdagingen met zich mee op het gebied van wonen, zorg en onderwijs. Een gesprek met Dirk Bruin, Vlielander, plaatselijk historicus en strandjutter. En met Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog.
Video niet beschikbaar
"Sommige mensen denken dat alles te koop is. De term Vliebiza wordt gebruikt als iets om trots op te zijn. De andere eilanders en ik vinden het vreemd", vertelt Dirk de Bruin. Hij vindt het maar niks dat Vlieland 'Vliebiza' wordt genoemd. Volgens de Bruin was Vlieland vroeger een bescheiden eiland. "De toeristen waren echte eilandliefhebbers. Vanaf de jaren tachtig deed het grote geld zijn intrede. Dit is te zien aan de huidige grote hotels en een ander type gasten. We hebben het over de middenklasse en hoger. Tegenwoordig is er ook een grote groep pensionado's die voor een fors bedrag een huis koopt. Het zijn prima mensen, maar er is geen sprake van een gedeelde geschiedenis", legt de Bruin uit.
Eilanders zijn de dupe
Het eiland leeft van de toerisme, maar het kan volgens de Bruin wel wat minder. "Waar vroeger het alleen druk was in het hoogseizoen, is het nu altijd druk". Voor de eilanders en het personeel in de horeca zijn de huizen niet meer te betalen. "Vlieland is Natura2000, je kan dus niet tot in de eeuwigheid bouwen. Laat dat los, zo bijzonder zijn sommige stukken natuur niet meer", vertelt de Bruin.
Ineke van Gent, de burgermeester van Schiermonnikoog, laat weten dat het nog kleinschalig is op het eiland. "We moeten wel waakzaam zijn. Ook bij ons wordt er met tonnen overboden als er iets te koop staat. Ik was laatst op een Duits Waddeneiland en daar kwamen de werkers ‘s ochtends met de boot en gingen ze s'avonds weer weg. Dat wil je niet", zegt Van Gent. De gemeente op Schiermonnikoog is in actie om te zorgen dat er voldoende woningen zijn voor eilandbewoners. "Er wordt serieus gecontroleerd dat huizen permanent worden bewoond. Mensen passen trucjes toe namelijk, van een stel schrijft er zich eentje in op Schiermonnikoog en de ander blijft ingeschreven in het andere huis".
Leefbaarheid verbeteren
"Natura2000 is hier ook een probleem. Er zijn wel wat plekken om in uit te breiden; nieuwbouw op de plek van oude gebouwen. Daarnaast zijn we bezig met 'tiny houses' voor het seizoenspersoneel", zegt Van Gent. De Waddeneilanden hebben onlangs ruim vijftien miljoen euro gekregen om de leefbaarheid te vergroten. En nog eens vijf miljoen voor woningbouw. "Wij gaan een nieuwe school bouwen voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd tot zestien plus. Als de school verdwijnt, verdwijnen de kinderen ook", aldus Van Gent.
schier
Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?
Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?
Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.