Binnenland
EO

Automatisch ontslagen als je 67 bent? 'Stop daarmee!'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Automatisch ontslagen als je 67 bent? 'Stop daarmee!'

Mensen moeten niet meer automatisch ontslagen worden als de pensioenleeftijd is bereikt, vindt Kamerlid Liane den Haan. Zo moet het makkelijker worden om door te werken na je pensioen. "Iedereen moet daar zelf over kunnen beslissen", zegt ze in Dit is de Dag. Advocaat arbeidsrecht Suzanne Meijers is kritisch: "Het legt extra druk bij werkgevers."

'Schrap het automatische leeftijdsontslag'

Het automatisch leeftijdsontslag betekent dat een werknemer stopt met werken zodra hij of zij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Arbeidskrapte

Volgens Den Haan weten veel werkgevers en werknemers niet dat je toch door kan blijven werken, terwijl veel werknemers dit wel willen. "Ik denk dat het belangrijk is om meer bekendheid te geven aan het feit dat je niet moet stoppen, maar mag. Dat je ook minder kunt gaan werken of ander werk kan gaan zoeken."

Iedere oudere moet zelf kunnen beslissen of hij of zij doorwerkt, vindt Den Haan. Door vergrijzing wordt de uitstroom groter. "Ik vind het echt raar dat als je een bepaalde leeftijd hebt, er dan gezegd wordt dan je moet stoppen. Het mooie neveneffect is dat er meer mensen beschikbaar komen voor de krappe arbeidsmarkt. We hebben iedereen hard nodig."

Langer doorwerken

Erik Scherder (71), hoogleraar neuropsychologie en auteur van het boek ‘Oud worden, jong blijven’, kan zich helemaal vinden in het plan van Den Haan. Zelf werkt hij nog steeds fulltime. "Blijven doorwerken heeft een geweldig gezondheidseffect. De uitdaging kan je geestelijk heel goed doen. Het levert je gezondheid op waardoor je ook zin blijft houden."

Dat wil overigens niet zeggen dat doorwerken altijd het best is: "In veel literatuur staat dat als je versleten bent en lichamelijk op bent, dat je dan vooral met pensioen moet gaan. Want dan zie je mensen lichamelijk opknappen."

Soepele regels

Advocaat arbeidsrecht Suzanne Meijers kijkt anders naar het plan. Ze zegt dat er al veel soepele regels voor werkgevers zijn om mensen in de AOW-leeftijd aan het werk te houden. "Zo hoef je zieke werknemers op AOW-leeftijd minder lang door te betalen."

Ze denkt niet dat het afschaffen van het leeftijdsontslag iets oplost. "Ik denk dat je daarmee de werkgevers opzadelt met extra regeldruk. Want als zij afscheid willen nemen van iemand, moeten ze daarover in gesprek gaan of misschien zelfs naar de rechter. Het wordt ingewikkelder voor werkgevers."

Daarbij vraagt ze zich af of er echt zoveel mensen willen doorwerken als Den Haan zegt. Om die reden verwacht ze geen grote effecten op de arbeidsmarkt als het leeftijdsontslag wordt afgeschaft. "Als mensen willen doorwerken, weten ze de weg echt wel te vinden. Die bekendheid is er wel, en misschien moet dat wat extra benadrukt worden."

Den Haan vindt die bekendheid juist te weinig: "Ik denk dat het wel degelijk helpt als je het leeftijdsontslag uit de cao schrapt en werkgevers verplicht het gesprek moeten voeren: wil je stoppen of wil je door?"

Beeldvorming

Daarbij moet er ook wat veranderen aan de beeldvorming over ouderen, zegt Den Haan. "Zo hoor je van werkgevers die tegen dit voorstel zijn, dat hun werknemers straks vaker ziek worden en hun dat veel geld kost. Dat is iets wat absoluut niet waar is. Ouderen hebben ongeveer evenveel ziektedagen, blijkt uit onderzoek."

Ook Scherder vindt dat er onterechte stereotypering is. "Waarom denken we bij mensen van 60 of 65 jaar dat het allemaal minder wordt? Uit heel wat studies blijkt dat het al minder wordt vanaf 30 jaar", reageert hij. "De verschillen binnen leeftijdsgroepen zijn veel groter dan tussen groepen. Je hebt mensen van 35 die ook al denken: dit is prima zo, en mensen van 35 die gaan er voor. Dat geldt ook bij mensen die ouder worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie