Binnenland
NOSNTR

Deze jongeren vieren tóch een feestje voor Koningsdag: 'Mijn mentale gezondheid is ook belangrijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze jongeren vieren tóch een feestje voor Koningsdag: 'Mijn mentale gezondheid is ook belangrijk'

Het is vanavond Koningsnacht en hoewel het niet mag, zijn er toch veel mensen die uitkijken naar een ouderwerts oranje feestje. Want ondanks dat de ziekenhuizen vollopen en er vanuit de autoriteiten een stevig beroep wordt gedaan op je eigen verantwoordelijkheid om ook dit jaar niet te vieren, besluiten mensen om toch de maatregelen een beetje op te rekken en er een feestelijke dag van te maken.

Lieke, 26, vertelt bij Nieuws en Co dat ze volop voorbereidingen aan het treffen is voor Koningsdag. Ze trekt morgen met vriendinnen de stad in en verwacht 's avonds op een huisfeestje te eindigen met zo'n twintig man. En dat terwijl politie, burgemeesters en artsen zich dus zorgen maken om die feestjes. Waarom gaat ze dan toch feesten? "Ik heb er eigenlijk best wel veel zin in, al is dat misschien niet op zijn plek. Maar het is een fijne dag om toch iets te doen, het heeft iets sentimenteel en ik heb er gewoon zin in. Nu klinkt het alsof ik een enorme party animal ben, maar sociale contacten zijn een belangrijk onderdeel van mijn leven. Mijn vrienden zijn echt heel erg belangrijk"

Video niet beschikbaar

Weinig tegengeluid

Internist Mark Kramer uit het Amsterdams UMC ziekenhuis sprak een oproep in voor Lieke en andere jongeren: “Hou het nog even vol, het is op dit moment zeer onverstandig om een illegaal feestje te organiseren”.

Dat geluid is voor Lieke erg herkenbaar: "Het klinkt heel erg als mijn ouders ‘doe eens dit, doe eens dat’. Dit is wel een heel bepaald perspectief vanuit een bepaalde groep. Dat is super goed, maar er is weinig tegengeluid. Er is weinig verhaal van andere mensen. Regels zijn gesteld voor een abstracte gemeenschap waarin iedereen hetzelfde is, maar niet iedereen is hetzelfde en niet iedereen kan zich aan dezelfde regels houden. Mijn mentale gezondheid is voor mij ook heel belangrijk en ik ben ervan overtuigd dat ik geen andere mensen besmet. Ik heb best wel verantwoordelijke vrienden en we laten ons testen bij klachten."

Eigen verantwoordelijkheid

De 31-jarige Saar uit Amsterdam voelde met oud en nieuw al de nood aan een feestje. Eerst waren ze van plan om met een groepje van tien tot twintig personen samen te komen, maar dat voelde toch niet goed. Ze besloten uiteindelijk om met vijf personen samen te vieren. "We hebben er toen toch van kunnen genieten en hebben geen afstand gehouden. Inmiddels merk ik bij meer mensen om me heen dat het moeilijker wordt om rekening te blijven houden met het virus. Waar we een jaar geleden absoluut elkaar niet aanraakten, laat staan knuffelden,doen we dat nu weer wel. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Met klachten laat je je testen en als we samenkomen, dan gaan we ervan uit dat niemand klachten heeft dus maken we het ouderwets gezellig. Niet met 100 mensen maar gewoon met kleine groepjes tussen de vijf en vijftien personen.”

Saar snapt best dat mensen zeggen dat dit een dolk in de rug van de zorgmedewerkers is, maar het moet volgens haar kunnen als iedereen zich verstandig gedraagt. Ook Koningsdag gaat Saar dit jaar vieren. Ze organiseert een barbecue met een tiental vrienden. Het wordt volgens haar een ouderwets gezellig feestje. Zonder afstand.

Chillen in het park

Ook de 26-jarige Sam merkt dat de regels minder goed worden nageleefd: "Ik merk in mijn omgeving dat hoe langer de lockdown duurt, hoe meer de behoefte naar sociaal contact groeit. En het navolgen van de regels verwatert dan."

Tijdens de eerste lockdown woonde Sam een periode bij zijn ouders in het zuiden van het land. Daar werd streng op de regels gelet en vrienden zag hij amper. Inmiddels woont hij alweer een tijdje in Utrecht en geniet hij van wat meer vrijheid: "We doen echt ons best om ons zoveel mogelijk aan de gewenste regels te houden, maar als je middenin het leven staat, is het eigenlijk niet te doen om iedereen op afstand te houden." Met mooi weer gaan ze vaker met een paar vrienden chillen in het park en sinds de avondklok halen ze wel eens een nachtje door. Ze houden geen afstand en op sommige avonden wordt dat kleine groepje ook wel eens uitgebreid. Ook met Koningsdag zijn Sam en zijn vrienden in het park te vinden.

WiW

Anonimiteit

De namen van Lieke, Sam en Saar zijn aangepast omdat de sprekers anoniem wilden blijven. De echte namen zijn bij de NOS bekend.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie