Binnenland
WNL

Geweld tegen hulpverleners: 'We roepen al 100 jaar dat dit niet kan, maar er gebeurt niks'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geweld tegen hulpverleners: 'We roepen al 100 jaar dat dit niet kan, maar er gebeurt niks'

Gemiddeld eenmaal per uur wordt er agressief opgetreden tegen agenten. In 2017 alleen kwamen meer dan 9000 meldingen binnen van agenten die slachtoffer werden van fysiek of lichamelijk geweld.

'Mensen vinden dat sommige regels niet voor hen gelden'

Al veel te lang wordt geroepen dat Nederlanders dit niet langer moeten pikken, maar wanneer wordt er nu eens wat aan gedaan en waar komt dit geweld tegen agenten vandaan? Die vragen stonden vandaag centraal in het radioprogramma WNL Opiniemakers.

Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP, houdt zich al langer bezig met dit vraagstuk, en heeft wel een idee waar het geweld tegen hulpverleners vandaan komt: "In onze samenleving vinden mensen regels heel belangrijk, maar een steeds grotere groep mensen vindt dat die regels voor hen niet meer gelden."

Lees ook: 25 keer per dag geweld tegen agenten: 'Politie zou mandaat moeten krijgen om harder op te treden'

'Het gaat mis bij het OM'

De SP'er vindt dat er harder opgetreden moet worden tegen mensen die geweld tegen agenten gebruiken. "Ik vind het belangrijk dat we laten zien dat we dit niet accepteren." Van Raak vindt dat er altijd aangifte moet worden gedaan bij een geweldsdelict en dat de daders hoe dan ook worden vervolgd. "En wie dronken is, moet juist harder gestraft worden."

Jacqueline Makbouli, lijsttrekker van D66 in Beverwijk en zelf voormalig agente, vindt het een mooi initiatief, maar weet wel beter. "Nee zo werkt het niet. In de praktijk is het zo dat iedereen aangifte doet, maar ik mis vaak de opvolging door het OM. En daar gaat het fout. We hebben mooie verhalen hoe het beter moet, het mag niet, dat vinden we al 100 jaar, maar die opvolging moet er komen."

Ster advertentie
Ster advertentie