Binnenland
NOS

Gaan de sneltests écht helpen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan de sneltests écht helpen?

Inmiddels zijn er twee corona-sneltests die klaar zouden zijn voor gebruik. Ze zijn echter niet onomstreden, de tests zouden onbetrouwbaar zijn en schijnveiligheid bieden. Maar hoe zit het nu echt met deze tests? En kunnen ze een rol spelen in het omgaan met het virus?

"Je zou dit soort tests kunnen vergelijken met een soort zwangerschapstest. Het zijn relatief simpele tests die het eiwit van het virus tonen, terwijl grondiger tests erfelijk materiaal aantonen. Hier is het ’t geval dat je met twee druppeltjes binnen vijftien minuten een uitslag hebt", vertelt Bert Niesters, hoogleraar medische microbiologie, in Met Het Oog Op Morgen.

Video niet beschikbaar

De tests zijn volgens Niesters echter enkel betrouwbaar in de beginfase van de ziekte. Het is namelijk bekend dat je veel virus meedraagt wanneer je nog net niet symptomen begint te vertonen. Dat is dan ook de meest besmettelijke fase voor anderen. "In die eerste fase heb je zo veel virus bij je, dat zorgt ervoor dat deze tests op dat moment betrouwbaar genoeg zijn. De test is wel minder gevoelig, maar ze zijn gevoelig genoeg om de meest besmettelijke personen eruit te halen."

PCR-tests blijven nodig

Het betekent echter niet dat een grondiger PCR test onnodig is. Op dit moment is namelijk de afspraak dat die test in principe leidend is in het verklaren van of iemand besmet is met het coronavirus. Zoals het er nu uit ziet is die test ook betrouwbaarder.

Doordat het zo snel zichtbaar is of iemand besmet is, zou de test volgens Niesters goed toepasbaar zijn op plekken waar de snelheid cruciaal is. "Je kan daarbij denken aan studentenhuizen, verzorgingstehuizen en ook scholen. Op die locaties weet je dan zeker, als je één á twee keer per week test, dat iemand wel of niet besmet is met het coronavirus."

De sneltest zou er in ieder geval voor zorgen dat het de GGD's fors ontlast wat betreft het testen. "Het zou dan ook het best zijn als je dat als organisatie zelf zou kunnen regelen. In de thuiszorg zijn er bijvoorbeeld genoeg mensen die zo’n test kunnen afnemen. Maar ook in het bedrijf of in het restaurant is een sneltest handzaam."

De sneltests thuis afwerken

Niesters hoopt vooral dat er in een volgende fase, wanneer de sneltests ook versimpeld worden, ook mensen een coronatest zelf kunnen uitvoeren. "De inschatting is dat we nog een tijdje bezig zullen zijn met het virus. Dus stel er komt een vaccin dit jaar, duurt het nog even voordat iedereen het vaccin toegediend heeft gekregen. Zo'n sneltest zou in dat geval zeker weten een bijdrage kunnen leveren."

OOG Sneltests

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie