Binnenland
KRO-NCRV

'Ik voel me als huisarts vaak machteloos als het gaat om pijnstillers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik voel me als huisarts vaak machteloos als het gaat om pijnstillers'

''Ik voel me als huisarts vaak machteloos als het gaat om pijnstillers.'' Dat zegt huisarts Doortje Graafmans in Spraakmakers. Ze reageert hiermee op het nieuws dat het gebruik van zware pijnstillers in Nederland de afgelopen tien jaar explosief is toegenomen.

Video niet beschikbaar

Deze machteloosheid bekruipt de huisarts in Utrecht vaak tijdens de interactie met patiënten. Het is volgens Graafmans lastig te bepalen hoeveel pijn iemand heeft en of hier pijnstillers voor nodig zijn. Bij twijfel gaat ze in gesprek met de farmaceut, maar ze denkt dat het huisartsen soms aan kennis ontbreekt.

Ook vindt ze dat de patiënt betere voorlichting moeten krijgen over de pijnstillers. ''Je kan moeilijk iedereen naar de pijnpoli doorverwijzen, want dan lopen die wachtlijsten op en is het niet meer zinvol'', aldus Graafmans.

Verslaafd

Ramon Sanders heeft al jaren rugklachten en is langs zo’n pijnpoli geweest. Na verschillende mislukte operaties slikt hij al tien jaar zware pijnstillers. Zonder deze medicatie kan hij niets en hij geeft toe dat hij verslaafd is. ''Ik heb de keuze om thuis te gaan zitten mét pijn, of gaan werken terwijl ik die rommel slik'', zegt hij.

Oorzaak stijging onbekend

Zware pijnstillers zoals oxycodon zijn voor veel mensen een oplossing voor (chronische) pijn, maar aan het gebruik kleven risico's zoals verslaving. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport uitte bij Spraakmakers nogmaals zijn zorgen. Tussen 2008 en 2018 is het gebruik van de zware pijnstiller oxycodon van 93 duizend naar 485 duizend gestegen en het ministerie tast in het duister over de oorzaak van deze stijging.

''Ik ben op zoek naar de verklaring waarom het gebruik naar die zware pijnstillers zó is gestegen'', aldus Bruins. Hij wil dat er meer wetenschappelijk onderzoek komt naar de oorzaken van de explosieve stijging. Hiervoor wil hij aan tafel met de farmaceutische industrie, patiënten en artsen. Hij benadrukt dat er in de spreekkamer beter informatie moet worden gegeven.

Ontbreekt artsen aan kennis

Hoogleraar pijngeneeskunde Frank Huygens denkt dat er een gebrek aan kennis over pijnbestrijding in het algemeen bestaat onder artsen. Uit onderzoek onder Engelse artsen bleek dat er gedurende de opleiding geneeskunde máár dertien uur aan pijnbestrijding besteed werd. "Ik verwacht niet dat dit in Nederland beter is", zegt hij. Meer scholing over pijnstillers is volgens hem een goede start.

Quote

Je bent ook zelf verantwoordelijk voor wat je slikt.

Gebruiker oxycodon

Mevrouw Voois gebruikte de pijnstiller oxycodon . Dit werd haar in april voorgeschreven voor een peesontsteking in haar bekken. Van de huisarts kreeg ze verschillende herhaalrecepten, maar ze besloot zelf af te bouwen. Voois: ''Je bent ook zelf verantwoordelijk voor wat je slikt.''

Ster advertentie
Ster advertentie