Je kunt jezelf een allergie aanpraten
- Nieuws
- Je kunt jezelf een allergie aanpraten
Een etentje organiseren is tegenwoordig onmogelijk, want er is altijd wel iemand die allergisch of intolerant is voor het één of ander. De voedselallergie is inmiddels alomtegenwoordig. Zana Tempels, allergoloog in het Diakonessenhuis in Utrecht brengt ratio aan in deze hype.
Of het nou gaat om gluten, melk, noten of soja, er is altijd wat. "De laatste jaren zijn het inderdaad vooral de gluten en de lactose waar mensen allergisch voor denken te zijn. Bij 25 tot 30 procent van de patiënten blijkt er geen medisch aantoonbare allergie te bestaan," zegt Tempels.
Tempels ziet de trend verschuiven. "Vijf jaar geleden was iedereen allergisch voor kleurstoffen, nu zijn de gluten aan de beurt." Maar heel weinig mensen zijn daadwerkelijk allergisch en áls je het dan bent, is het ook meteen heel ernstig, ziet Tempels in de praktijk. Mensen die de auto-immuunziekte coeliakie hebben bijvoorbeeld, waardoor gluten de darmen aantasten.
Kracht van het brein
Mensen die niet écht fysiek allergisch zijn kunnen wel degelijk klachten hebben. Onze hersenen kunnen ons namelijk 'foppen'. Volgens Tempels bewijst een dubbelblind allergie-provocatieonderzoek dat mensen toch fysieke klachten hebben, ondanks dat ze niet aantoonbaar allergisch zijn. "Dat is dus de kracht van het brein en fysiek en psyche zijn allemaal onderdeel van een allergie."
Dubbelblind onderzoek
In een dubbelblind onderzoek weten zowel de arts als de patiënt niet wat er in het voedsel zit waarmee de patiënt in aanraking komt. Als er bijvoorbeeld getest wordt op pinda's gebeurt het wel eens dat de patiënt denkt dat er pinda's in het eten zitten terwijl dat niet zo is en dat er dan krijgt zo iemand bijvoorbeeld toch huiduitslag
Video niet beschikbaar
Huisstofmijt
Er is wèl wetenschappelijk bewijs voor een toename van huisstofmijt. Steeds meer kinderen zouden last hebben van die allergie. Volgens allergoloog Tempels is dat te verklaren middels de hygiëne-theorie. Doordat we erg schoon leven komt ons immuunsysteem te weinig in aanraking met parasieten. Dat heeft tot gevolg dat het sneller reageert op stoffen die vaak alom vertegenwoordigd zijn.
Om allergieën te voorkomen is volgens Tempels het advies dan ook om vooral met kinderen naar kinderboerderijen te gaan. Daar komen ze in aanraking met beesten en andere 'viezigheid'. Lekker even door de modder rollen dus met je peuter.
Jortcast
In de Jortcast bespreekt dr Kelder dit onderwerp nogmaals. Luister via iTunes, Stitcher of via NPO Radio 1.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.