Binnenland
NTR

Beter integreren: vijf ideeën uit Kwesties

foto: Burgemeester Aboutaleb bij een bezoek aan vluchtelingen (ANP)foto: Burgemeester Aboutaleb bij een bezoek aan vluchtelingen (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Beter integreren: vijf ideeën uit Kwesties

In Rotterdam zit 95 procent van de 2.500 mensen met een verblijfsvergunning in de bijstand. De stad doet het slechter dan de andere drie grote steden. Hoe kan het dat Rotterdam zo laag scoort? Maar vooral: wat gaan we eraan doen?

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart stond Kwesties (NTR) met de NPO Radio 1-bus in de wijk Delfshaven in Rotterdam. Lokale politici gingen met vluchtelingen, buurtbewoners en docenten in debat om met oplossingen te komen voor het probleem rondom integratie.

Statushouders, mensen met een verblijfsvergunning, zijn in Nederland bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk om de taal te leren. Ze kunnen geld lenen van de overheid om die taalcursussen te kunnen betalen, nadat ze zelf er een hebben gevonden. Ze krijgen de de kosten terug als ze binnen drie jaar slagen. Lukt het niet? Dan krijgen ze een boete van maximaal 1.250 euro.

Het is een zooitje bij het lesaanbod; ons integratiesysteem moet veel beter, zeggen criticasters. Er zou sprake zijn van fraude, wachtlijsten voor deelname, lange wachttijden bij de beoordeling en wanhopige cursisten.

Hoe zorgen we dat deze nieuwkomers sneller en beter integreren in Nederland? En ook uit de bijstand komen?

Vijf ideeën uit de uitzending

  • We mogen best opener zijn op straat
    Veel statushouders klagen dat ze alléén tijdens hun taalcursus even Nederlands spreken, ziet docent Els van Nijnatten die taallessen geeft aan nieuwkomers. "Het is ook moeilijk om zomaar een wilde Nederlander buiten aan te spreken." Een taalcoach zou ze kunnen helpen.

  • Meer toezicht op taalbureau's
    Zijn die taalcursussen wel goed? Statushouder kunnen maximaal 10.000 euro bij DUO lenen voor hun inburgering. Maar er is niet voldoende toezicht op de kwaliteit van de (commerciële) inburgering- en taalbureau’s, waar de statushouders van afhankelijk van zijn.

  • Soms liggen de verwachtingen te hoog
    Er zijn ook vluchtelingen die analfabeet zijn of psychologische problemen hebben, waardoor het voor hen moeilijk is om meteen mee te doen met de taalcursus. Gemeenten zouden ze de goede kant op moeten helpen.

  • Nederlandse televisie en radio
    Spoor nieuwkomers aan om vooral naar de Nederlandse televisieprogramma’s te kijken of naar Nederlandstalige radio te luisteren.

  • Laat vluchtelingen studeren mét behoud van een uitkering
    Statushouders staan vaak ver van de markt af. In Rotterdam is bijvoorbeeld 55 procent analfabeet. Of ze beheersen de taal niet voldoende of hebben ze niet de juiste opleidingen voor beschikbaar werk in Nederland. Twistpunt: waarom mogen andere Rotterdammers in de bijstand dan ook niet studeren?

Deze uitzending gemist?

Beluister hier de uitzending terug om de verschillende meningen te horen, vanuit een restaurant en in de wijk waar de bus staat. Neem ook een kijkje op de Facebook-pagina van Kwesties!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie