Binnenland
MAX

'Meldpunt bij GP Zandvoort is goed, maar preventie is beter'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Meldpunt bij GP Zandvoort is goed, maar preventie is beter'

Komend weekend gaan tienduizenden mensen weer naar Zandvoort om naar de Formule 1 te kijken op het circuit. Vorig jaar werden er daar vrouwen lastiggevallen en soms zelfs betast, iets dat de organisatie dit jaar wil voorkomen. Er komt een steunpunt met vertrouwenspersonen, bedoeld voor mensen die met wangedrag te maken hebben gehad. "Maar preventie is ook nodig", zeggen verschillende organisaties tegen Villa VdB.

'Niet alleen steunpunt, ook preventieve aanpak tegen wangedrag nodig bij Grand Prix Zandvoort'

Video niet beschikbaar

Vorig jaar kreeg Svenja Tillemans, oprichtster van de Facebookgroep 'Formule 1 Vrouwen', meer dan honderd meldingen van vrouwen die te maken kregen met wangedrag door mannen. Ze werden ongevraagd op de foto gezet, nageroepen of zelfs betast. "Elke maatregel die sindsdien is genomen, is goed", zegt Tillemans.

Toch hoopt ze dat er meer gebeurt dan alleen een steunpunt. "Wijs mannen met humor of een knipoog op hun gedrag. Daar bereik je veel meer mee. Denk aan leuke slogans. Of vraag iemand die je er leuk uit vindt zien om hun naam, in plaats van een seksistische opmerking te maken. Of een ander idee; geef mannen een roos, die ze kunnen geven aan iemand die ze er leuk uit vinden zien."

Voorkomen beter dan genezen

En daarin is ze niet de enige. Ook expertisecentrum Rutgers, Zonta Nederland en Soroptimist Nederland willen dat er preventief maatregelen genomen worden. "Een meldpunt is goed, dan kunnen mensen zich melden als hen iets is overkomen. Maar dan is het al gebeurd. Je wil juist voorkomen dat het zover komt", stelt Willy van Berlo, van expertisecentrum Rutgers. Zij pleiten er ook voor om medewerkers en barpersoneel beter te trainen.

'Feestje voor iedereen'

Dutch Grand Prix, de organisatie, benadrukt dat het raceweekend een feestje moet zijn voor iedereen. "Daar hoort wangedrag natuurlijk niet bij", zegt een woordvoerder. Hij benadrukt dat er veel aandacht is voor de veiligheid, dat personeel dit jaar inderdaad beter getraind is, dat er een noodnummer is waar mensen zich kunnen melden en dat er sociale veiligheidscoördinatoren komen in de verschillende zones. En er is dus een meldpunt opgezet. Dat is bedoeld voor mensen die onverhoopt toch een vervelende ervaring hebben gehad en de behoefte hebben om erover te praten. "En vergeet niet; dit onderwerp verdient niet alleen aandacht tijdens de Formule 1 maar het hele jaar door", zegt de woordvoerder stellig.

Alcohol

Een van de zaken waar ook nog aan gedacht kan worden is het schenken van alcohol, zegt Svenja Tillemans. Zij is niet tegen het schenken van bijvoorbeeld bier, maar ergert zich wel aan het feit dat er al vanaf 's ochtends vroeg al pils gekocht kan worden. "Bij de Grand Prix in Oostenrijk is het alcoholbeleid aangepast. Daar mocht alleen alcohol gekocht worden in de fanzone. Eigen consumpties waren verboden, net als het meebrengen van bier naar de tribune. Werd je gesnapt? Dan werd je naar huis gestuurd." Of dat ook hier ingevoerd wordt? Tillemans gaat het in ieder geval met de organisatie bespreken.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie