Binnenland
EO

Avondklok voor katten? 'Sommige katten kan je niet binnenhouden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Avondklok voor katten? 'Sommige katten kan je niet binnenhouden'

Houd de komende maanden jouw kat 's nachts binnen. Dat is de oproep van de Houtense wethouder Wouter van den Berg, in een poging om weidevogels te beschermen tijdens het komende broedseizoen. Veel katteneigenaren hebben geen idee wat hun kat 's nachts uitspookt, zegt ecoloog Esther Swankhuizen in Dit is de Dag. "Sommige katten lopen wel kilometers ver."

Kunnen we katten 's nachts beter binnenhouden in het broedseizoen?

Video niet beschikbaar

Het gaat niet zo goed met de weidevogels. Hun bestaan staat op het spel, constateert wethouder Wouter van den Berg. Houten kent behoorlijk wat hectares buitengebied, waar onder meer de tureluur en de grutto vertoeven. "Dat het niet goed gaat is niet volledig de schuld van katten, maar die spelen daarin wel een rol in. Eigenaren hebben ook een stuk verantwoordelijkheid."

Daarom roept de gemeente inwoners op om hun katten 's nachts zoveel mogelijk binnen te houden tijdens het broedseizoen. "Het is geen echte avondklok, we gaan dus ook niet handhaven. Maar het is wel een oproep. Zo weet je zeker dat je kat niet gaat jagen en een vogeltje dwarszit."

Katten lopen kilometers ver

Wie denkt dat zijn kat dat niet doet, kan nog wel eens bedrogen uitkomen, zegt promovendus en ecoloog Esther Swankhuizen. In weidevogelgebieden lopen er veel verwilderde katten, die zelf hun kostje bij elkaar jagen, zegt ze, maar ook boerderijkatten.

Katteneigenaren uit de bebouwde kom denken vaak dat hun kat niet zo ver komt, maar worden daarin verrast, ziet ze. "Toen we hun kat een GPS-tracker omhingen, waren ze verrast hoe ver hij alsnog liep. Het verschilt in katten, maar er zijn katten die echt kilometers lopen. Je weet het ook pas zeker als je daadwerkelijk zo’n tracker omhangt."

Ze vindt het een goede oproep vanuit Houten: "Ik zie dat katten zowel de eieren als kuikens eten”, zegt ze. "Los van wat ze eten in het weidevogelgebied, verstoren ze ook al de kuikens en de ouders daarvan. Dat komt bovenop de aanwezigheid van vossen en steenmarters, het is extra gevaar voor de kuikens."

Gefrustreerde katten

Toch is het niet zo makkelijk om je kat binnen te houden, zegt kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts. Ze vindt het voorstel wat kort door de bocht: "Katten verschillen erg in hun behoefte om erop uit te gaan. Sommige katten vinden het prima om nog even een ommetje door de tuin te maken ’s avonds, maar er zijn ook katten die echt jagers zijn en het grootste deel van de dag buiten zijn."

Het is lastig om die laatste categorie katten een aantal weken binnen te houden, zegt Puts. "Dat kan buitengewoon frustrerend voor de katten zijn, waarmee het voor de eigenaar ook niet meer te doen is."

Langetermijnoplossing

Daarom is het ook belangrijk om na te denken over een langetermijnoplossing, zegt Swankhuizen. "Ik kan me voorstellen dat het niet van de één op de andere dag mogelijk is om je kat binnen te houden, maar we moeten ook nadenken hoe zielig het voor de kuikens is dat ze niet overleven."

We zouden in Nederland wel wat minder katten kunnen gebruiken, denkt Puts. "Het zou goed zijn om het verwilderde en zwerfkatten naar 0 te brengen. En verder kunnen wij alleen als eigenaren iets zeggen over onze kat. Zo hebben katers die niet gecastreerd zijn, een veel groter bereik. Daarin ligt ook een verantwoordelijkheid voor de eigenaar om het dier te castreren."

Ook zouden we katten van jongs af aan kunnen trainen om binnen te blijven, denkt ze. "Dat vereist ook inspanning van eigenaren, om het dier binnen spel en aandacht te bieden."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie