Binnenland
NOS

Experts pleiten voor 'nationale firewall' tegen DDoS-aanvallen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Experts pleiten voor 'nationale firewall' tegen DDoS-aanvallen

Er moet snel meer gebeuren om belangrijke websites en apps in Nederland te beschermen tegen DDoS-aanvallen. Daarvoor pleiten vijf experts in digitale beveiliging in een open brief. Daarin roepen ze de overheid en bedrijven op om meer samen te werken in een soort nationale firewall tegen DDoS-aanvallen.

Op dit moment huren bijvoorbeeld banken, telecomproviders en energiebedrijven op eigen houtje bedrijven in om DDoS-aanvallen te voorkomen, maar op die manier gaan ze de DDoS-oorlog niet winnen, vrezen de ondertekenaars van de brief. Als ze beter zouden samenwerken, zouden ze kunnen voorkomen dat een bepaalde aanval bij een ander bedrijf succes heeft.

Volgens de experts worden DDoS-aanvallen steeds groter. "Ze gaan naar de terabit per seconde", zegt Cristian Hesselman, hoofd van de researchafdeling van SIDN, de organisatie die het .nl-domein beheert. Hij is een van de ondertekenaars van de brief.

Experts pleiten voor 'nationale firewall' tegen DDoS-aanvallen

Een terabit is een hoop data: als je een terabit op cd's zou zetten en die in hoesjes zou doen, krijg je een stapel ter hoogte van zes verdiepingen. Ook is een terabit genoeg om 200.000 mensen tegelijkertijd in hoge kwaliteit een Netflix-serie te laten kijken. Dat komt dan tegelijkertijd binnen op één website, wat voor veel sites zoveel verkeer is dat ze normale bezoekers niet meer kunnen ontvangen.

De impact van DDoS-aanvallen is groot, zegt Jeroen van der Ham, die onderzoek doet naar internetbeveiliging aan de Universiteit Twente en zijn naam ook onder de brief heeft gezet. "Je zou denken dat het nu wel goed geregeld is, maar je zag laatst weer met die DDoS-aanvallen dat dat tegenviel." In januarihadden onder meer sites en apps van banken dagenlang last van aanvallen, waardoor mensen geen geld konden overmaken.

Informatie uitwisselen

Bedrijven die belangrijk zijn voor de samenleving, zoals banken, telecombedrijven, de energiesector en overheden, zouden daarom informatie moeten uitwisselen, bepleiten de vijf experts.

Dan gaat het bijvoorbeeld om IP-adressen van aanvallers. Dat hoeven niet per se kwaadwillenden te zijn: het kan ook gaan om iemand met een gehackte webcam. Eerder bleek uit onderzoek van de NOS dat onveilige 'slimme' apparaten binnen een mum van tijd zijn gehackt, vaak om ze vervolgens te gebruiken voor duistere zaken als DDoS-aanvallen.

Met behulp van die gehackte apparaten is het mogelijk om een DDoS-aanval op te zetten die vanuit alle hoeken en gaten komt, en daardoor lastig te blokkeren is. Maar de ondertekenaars hopen dat dat in ieder geval makkelijker is als bedrijven onderling samenwerken en bijvoorbeeld onveilige apparaten al in kaart brengen voordat er een aanval plaatsvindt. Ook zouden internetproviders klanten met onveilige apparaten dan kunnen waarschuwen.

"Maar je moet ook denken aan het soort verkeer waar een DDoS-aanval uit bestaat", zegt Hesselman van SIDN. Met behulp van die technische kennis zouden de bedrijven aanvallen kunnen blokkeren. Voor dat blokkeren blijven ze in het plan wel zelf verantwoordelijk.

Organisatie

Het Nationaal Cyber Security Centrum herkent de zorgen over DDoS-aanvallen. "Ook wij zien dat die steeds geavanceerder worden", aldus woordvoerder Anna Sophia Posthumus. Ze kan nog niet zeggen of haar organisatie in de 'DDoS-firewall' een rol voor zichzelf ziet weggelegd, maar is wel positief over de plannen.

Lees verder

Zware DDoS-aanvallen: wie, wat, waar en waarom?

NCTV Schoof: DDoS-aanvallen geavanceerder dan eerder

Ster advertentie
Ster advertentie