Binnenland
BNNVARA

Gevolgen lockdown voor kinderen en jongeren zijn enorm: 'meldingen kindermishandeling bijna verdriedubbeld'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Gevolgen lockdown voor kinderen en jongeren zijn enorm: 'meldingen kindermishandeling bijna verdriedubbeld'

De scholen zijn al een tijdje dicht en behalve voor het basisonderwijs, blijft dit voorlopig nog zo. De gevolgen voor kinderen en jongeren van deze lockdown zijn enorm en Unicef Nederland vindt de sluiting van de scholen zelfs gevaarlijk. Esther Polhuijs, onderwijsexpert Unicef Nederland en Hans van Goudoever, hoofd Emma Kinderziekenhuis, vertellen in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Unicef Nederland komt met een statement, waar 50 organisaties en bedrijven zich bij hebben aangesloten. Polhuijs vertelt: "We doen deze oproep, omdat we zien dat er heel weinig aandacht is voor de ontwikkelingsrisico's die kinderen en jongeren lopen. Er wordt gefocust op de virusrisico's, maar we willen ook dat er aandacht komt voor de belangen van kinderen en jongeren."

Gevolgen

"Het is belangrijk om te kijken naar alternatieven", vertelt Polhuijs. "We zien dat kinderen leer- en taalachterstanden hebben, maar we zien ook veel in de sociaal emotionele ontwikkeling. School is de plek waar je jezelf leert kennen, ook in relatie tot anderen. We zien nu dat kinderen meer eenzaamheid en stress ervaren. We vinden dat daar meer aandacht voor moet komen."

Kindermishandeling enorm gestegen

Van Goudoever: "In het Emma Kinderziekenhuis zie ik de gevolgen van de lockdown. De effecten op kinderen en jongeren zijn enorm. In 2017 werden er 15.000 kinderen gerapporteerd omdat ze leden onder kindermishandeling. In 2020 is dat gestegen naar 40.000. Ook zien we normaal 1 keer per jaar een kind met anorexia die helemaal niks meer wil eten of drinken. Afgelopen jaar zagen we er 15."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zorgen

Van Goudoever geeft aan zich zorgen te maken: "Niet alleen voor de specifieke gevallen die naar boven komen, maar ook voor die grote aantallen kinderen die in gevaar zijn. Kinderen die achterstanden oplopen en kinderen met meer angst en depressie doordat ze niet meer in contact komen met leeftijdsgenoten". Polhuijs vult aan: "Je ziet dat het thuiszitten heel moeilijk is voor kinderen. We zien somberheid, eenzaamheid en verveling."

Stress en werkeloosheid

Van Goudoever: "Stress en werkeloosheid van ouders heeft invloed op kinderen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar die geschatte aantallen van kindermishandeling, is dat drie keer zo hoog in gezinnen waar de ouders werkeloos zijn. Ik kan me voorstellen dat in deze crisis een heleboel mensen veel angsten hebben, rondom hun inkomen of werk."

"Het is een moeilijke opgave om naar alternatieven te kijken," vertelt Polhuijs. "Onze oproep is om breed te kijken, dus over alle obstakels heen. We moeten juist kijken naar wat wel mogelijk is."

unicef

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie