Binnenland
AVROTROS

Jortcast #142: Een trio van Jonge Doctoren

foto: Promotie-plechtigheidfoto: Promotie-plechtigheid
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #142: Een trio van Jonge Doctoren

Waar houdt de wetenschapper van nu zich momenteel zoal mee bezig? In deze special edition van de Jortcast een trio van jonge doctoren, op smaak gemaakt met een vleugje bevlogenheid en een krokantje van liefde voor wetenschap. Aan u voorgeschoteld door doctorsassistent Milou Brand.

{podcast audio="112860" caption="Jortcast #142 - Een trio van jonge doctoren" }

Een Jonge Doctor is een wetenschapper te gast die nét is gepromoveerd. Hij verdedigt zijn proefschrift, ditmaal niet voor de universiteit, maar voor dr Kelder en zijn gasten. In deze podcast een selectie van drie: over de menselijke eigenschappen van planten, vechtscheiding & seksueel misbruik, en hoe de staat uw alcoholgebruik probeert terug te drinken.

Vrienden en vijanden van de plant

Quint Rusman van de Wageningen Universiteit (WUR) deed promotie-onderzoek naar de interactie van insecten met planten, in het licht van de evolutie. Planten bevinden zich in de natuur tussen vrienden en vijanden. Zo zijn er behulpzame insecten zoals bijen die planten bestuiven, zodat deze zich kunnen voortplanten. Naast bestuivers hebben gewassen ook te maken met plantenetende diertjes, zoals rupsen, larven en slakken.

Een plant is echter niet geheel weerloos. Door kenmerken aan zichzelf te veranderen, zoals hun geur of de grootte van hun bloemetjes of de geur, kunnen ze de vijand op afstand houden. Dat doen ze bijvoorbeeld door de natuurlijke insectenvijanden van de plantenetende diertjes aan te trekken. Denk daarbij aan wespen en spinnen. Rusman legt zijn conclusies uit aan dr Kelder.

Seksueel misbruik

Een vechtscheiding gaat sowieso gepaard met onbehaaglijke taferelen, maar als ook nog beschuldigingen van seksueel misbruik worden geuit dan wordt de situatie helemaal precair. Volgens jonge doctor Anne Smit van de VU zijn de gevolgen voor alle betrokken bijzonder heftig, ook als de aantijgingen niet blijken te kloppen. "Het is de zwaarste beschuldiging die er is."

"Tegelijkertijd is het bewijzen van seksueel kindermisbruik erg lastig", vervolgt Smit. Daarom gebruiken sommige moeders de beschuldigingen als 'ultimum remedium', als laatste redmiddel. Mede hierdoor hoeven de beschuldigingen niet altijd te kloppen. In dr Kelder en Co deelt Smit haar conclusies.

'Stop met drinken'

Campagnes als NIX<18 en teksten op sigaretten zijn niet de effectiefste methoden om slechte gewoontes af te leren, stelt jonge doctor dr. Jeroen Loman. "Mensen hebben dan toch het gevoel hebben dat ze in hun vrijheid worden aangetast. Het is daarom veel effectiever om mensen te confronteren met een vraag."

Volgens de promovendus van de Radboud Universiteit werkt het namelijk niet als je op een poster zet: 'stop met drinken'. Je kan beter stellen: waarom zou je stoppen met alcohol drinken? "Dan gaan mensen allemaal redenen bedenken om te stoppen met drinken en het komt niet belerend over", zegt Loman. Benieuwd naar zijn onderzoek? Luister aflevering #142 van de Jortcast.

Ster advertentie
Ster advertentie