Wanneer komen er regels voor zorgdieren?
- Nieuws
- Wanneer komen er regels voor zorgdieren?
Op school, in het verzorgingstehuis en bij therapie. Dieren worden op steeds meer plekken ingezet in de zorg. Toch zijn er nog geen regels voor het houden van de dieren. De Raad van Dierenaangelegenheden vindt dat er een professionaliseringsslag gemaakt moet worden.
Leukste hond van Nederland
Pieter is uitgeroepen tot de leukste hond van Nederland. Niet gek voor de zorghond bij basisschool De Noorderborch in Almelo. De labradoodle helpt kinderen met dyslexie of faalangst of die iets te druk zijn.
"Ik kan fijner lezen met Pieter", vertelt een van de kinderen op de basisschool. Het wordt voor de kinderen leuker om te lezen en daardoor ook iets makkelijker. "Alles wat Pieter doet is eigenlijk alleen maar liggen en luisteren. Maar dat geeft de kinderen zelfvertrouwen", vertelt kleuterjuf Erna Nijeboer.
De hond helpt niet alleen de leerlingen, maar ook de juf. "Gillen doen de kinderen niet meer in de gang, want Pieter hoort zo veel beter dan wij en dat vinden ze zielig. Er heerst nu rust op school."
Floyd de zorgkat
Begeleidingshonden zijn natuurlijk al langer bekend, maar een kat is ook geschikt voor een baan in de zorg. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de dierenliefhebbers in instellingen het liefst een kat ziet.
Zo gaat de kater Floyd op bezoek bij jonge mensen met dementie. Voor een dier zorgen gaat voor veel dementerenden helaas niet meer. "Dieren heb ik altijd gehad", zegt een van de cliënten. "Ik ben een dierenmens." Uit wetenschappelijk onderzoek blijft dat dieren helpen bij het welzijn van de patiënten.
<em>Jan van Summeren over zorgdieren bij mensen met dementie</em>
"Zestig procent van de Nederlanders groeit op met huisdieren", aldus Jan van Summeren van Stichting ZorgDier Nederland. Zij gaan daarom langs bij mensen die hun huisdier moeten missen. De dieren bezoeken verschillende groepen mensen, meestal in de zorg. Dat kunnen cliëntgroepen zijn in de psychiatrie, ouderenzorg, maar ook in tbs-klinieken.
Geen regels
Dieren in de zorg zijn populair. Dat is ook te zien aan de groei in aanbod. "Je ziet steeds meer hulphonden, zorgboerderijen en paardencoaches", zegt gezondheidspsycholoog Nienke Endenburg. De sector is niet heel goed georganiseerd. Daarom zijn exacte cijfers niet bekend.
Sommige mensen beweren na een cursus van twee dagen therapeut te zijn.
Hoe zit het met de vrije tijd van dieren?
De Raad van Dierenaangelegenheden roept op tot professionalisering. Er zijn momenteel geen regels die het aanbod, de omgang, of kennis van dieren regelen. Die zijn wel nodig, vindt Endenburg: "Hoe zit het met de vrije tijd? Wordt er wel gekeken of de dieren hun eigen levensbehoeften kunnen vervullen?"
Daarom volgde baasje Erna Nijeboer alle nodige opleidingen voor zorghond Pieter. Als de hond signalen geeft dat hij er genoeg van heeft, kan hij naar zijn eigen plekje. "Als begeleider moet je er voor zorgen dat je de activiteiten dan stopt."
Jeugd- en kindertherapeut Annet Lekkerkerker vertelt waar je op moet letten bij zorgdieren.
Meer weten over hoe dieren worden ingezet in de zorg? Luister hier naar de reportages van verslaggever Roy Heerkens.