Binnenland
NOS

NBTC: een derde van de Nederlanders houdt rekening met extreem weer bij kiezen vakantiebestemming

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NBTC: een derde van de Nederlanders houdt rekening met extreem weer bij kiezen vakantiebestemming

Een derde van de Nederlanders houdt rekening met extreem weer bij het kiezen van een vakantiebestemming. Dat blijkt uit de vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, het NBTC. Jos Vranken, directeur van NBTC vertelt meer in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"De helft van de Nederlanders voor wie het extreme weer van invloed is op hun vakantiebestemming, geeft aan hun bestemming ook echt te aan te passen. Ze zijn minder geneigd om naar Zuid-Europa te gaan en wat meer de koelere landen op te zoeken"

Vaker vakantie in eigen land

Volgens Vranken is de hitte voor de vakantiegangers de belangrijkste reden om het elders te zoeken: "De extreme omstandigheden die daarvan het gevolg kunnen zijn, zoals bosbranden, zijn veel genoemden redenen."

"Maar ook extreme hagelbuien die we de laatste tijd hebben gezien is een reden dat mensen meer kijken naar Noord-Europa of een vakantie in eigen land. En dat geldt trouwens ook voor Belgen en Duitsers."

"Het percentage mensen voor wie het weer een bepalende factor is bij het kiezen van een vakantiebestemming is in vergelijking met vorig jaar iets gestegen. We denken dat dit te maken heeft met het feit dat mensen excessen zoals extreme regen in de Alpen vaker in de media voorbij zien komen. De actualiteit heeft een behoorlijke invloed op de keuze die mensen maken."

Andere vakantiedatum

"Naast het aanpassen van een bestemming zien we voor degene voor wie het weer van invloed is, zie je dat ook de periode veranderd. Mensen gaan wat minder voor het hoogseizoen, dus echt de zomermaanden."

"Ze zoeken meer de randen van de zomer op, bijvoorbeeld juni of september. Ook zien we vaker dat mensen in de zomervakantie weg gaan."

Financiële redenen

"Bijna de helft van de mensen die we hebben ondervraagd in zes verschillende landen zegt hun vakantiegedrag aan te passen als gevolg van de stijgende prijzen."

"Ook duurzame redenen spelen een steeds grotere rol. Daar zie je dat veertig procent van alle ondervraagden rekening houdt met het milieu. Dat komt vooral terug bij de keuze die ze maken voor het soort vervoer. Ze kiezen vaker voor de trein en de auto en minder vaak voor het vliegtuig."

NBTC: aanzienlijk deel van Nederlanders houdt rekening met extreem weer bij keuze vakantiebestemming

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie