Driekwart onderwijsstagiairs krijgt niet betaald: Algemene Onderwijsbond wil verandering
- Nieuws
- Driekwart onderwijsstagiairs krijgt niet betaald: Algemene Onderwijsbond wil verandering
Driekwart van de stagiairs in het onderwijs krijgt voor hun stage niet betaald. Dat moet veranderen, vindt de Algemene Onderwijsbond. In plaats van de landelijke onderwijsstaking die voor vandaag was gepland, voert de bond op verschillende scholen actie. Ook is er in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam een speciale avond waarin aandacht voor de positie van stagiairs wordt gevraagd.
Driekwart van de onderwijsstagiaires krijgt niet betaald, Algemeen Onderwijsbond wil het anders
Video niet beschikbaar
Erva Calkin studeert voor docent Maatschappijleer aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze zet zich in voor de vergoeding van stagiairs, ook tijdens haar stage kreeg ze geen vergoeding. "Ze zeiden dat ze het als scholengemeenschap hadden afgesproken niet te doen", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze zeiden ook dat de stage veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt en dat ze hoge verwachtingen hebben. Als er veel van je wordt verwacht, verwacht ik er ook een vergoeding voor de uren die ik maak. Anders vind ik het heel gek dat ze die verwachtingen hebben."
Stagevergoeding van 750 euro
De bond vindt een stagevergoeding van 750 euro per maand redelijk. Calkin is het daar ook mee eens. "Ik denk dat het een goed bedrag is, zeker ook als je dan kijkt naar de taken. Ik ben nu bijvoorbeeld derdejaarsstudent en dan zijn die taken ook veel meer. Je geeft veel meer lessen en dan komen die uren die toch al snel in de buurt van een parttime baan, dus dan vind ik het ook redelijk om daar dan iets voor te krijgen."
Volgens haar krijgen scholen ook betaald voor het hebben van stagiairs. "Dus dan is het heel gek als je dan als student eigenlijk zelfstandig lessen draait en die docent krijgt twee keer betaald, één keer zijn loon en één keer van jouw onderwijsinstelling. Dus omdat jij ook een bijdrage aan die school levert, vind ik eigenlijk een stagevergoeding ook niet heel gek."
Ingezet worden als volwaardig docent
De Algemene Onderwijsbond vindt ook dat stagiairs nu vaak worden ingezet als volwaardige docenten, door het grote lerarentekort. Calkin merkt ook dat stagiairs in sommige taken gezien worden als een volwaardige leraar. "Ik heb bijvoorbeeld wel eens een hele klas toetsen nagekeken, terwijl ik dat eigenlijk niet de bedoeling vond. Bij mij viel het gelukkig nog wel mee, maar ik heb wel andere verhalen gehoord over dat mensen echt lessen hebben overgenomen."
RJN stagiaires
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.