Suikertaks geldt straks wel op fruitsap, maar niet op fruit: is dat wel terecht?
- Nieuws
- Suikertaks geldt straks wel op fruitsap, maar niet op fruit: is dat wel terecht?
Het kabinet wil vanaf 1 januari 2024 een suikertaks invoeren op vruchtensappen. De makers van 'puur fruitsap' zijn het hier niet mee eens. Zij maken zich vooral druk om het onderscheid dat de wet maakt tussen fruit en fruitsap, terwijl in beide veel suiker zit. In een paginagrote advertentie in het Financieele Dagblad delen ze hun onvrede. "Dat zou ik ook zeggen als ik mijn geld zou verdienen met het maken van fruitsap", stelt Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Maar ze weten zelf ook wel dat het niet klopt wat ze zeggen."
Video niet beschikbaar
Ongemerkt snel
Er zit namelijk een groot verschil tussen het eten van fruit en het drinken van fruitsap. "Het is heel duidelijk dat je van fruit eten niet dik wordt en van fruitsap drinken wel", stelt Katan. "Die sappen glijden ongemerkt snel naar binnen. Als je in plaats van een halve liter sap anderhalf pond peren eet, dan ben je druk bezig met eten, kauwen en slikken. Dat geeft allemaal signalen af naar je hersenen dat je aan het eten bent, en vezels en calorieën binnen krijgt. Bij de volgende maaltijd hoef je dan minder te eten. Bij sappen en frisdranken merkt je lichaam dat niet, en dus blijf je eten."
foto: https://www.wijsappenerniksmeervan.nl/
Marketingtruc
Volgens de makers van fruitsap is het sap in ieder geval gezonder dan frisdrank, maar volgens Katan is dat absoluut niet het geval. "Fruitsap en frisdrank bestaat beide uit water en 10 procent suiker. Bij fruit zit er nog wat vitamine c in, maar daar krijgen we sowieso al genoeg van binnen. Vergeleken met de nadelige effecten op je gewicht stelt dat allemaal niets voor." Katan ziet dit dan ook puur en alleen als marketingtruc. "Zij weten heel goed dat wat ze zeggen niet waar is. Maar zij moeten natuurlijk hun spullen verkopen, dat neem ik ze niet kwalijk."
20 cent
De helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Het kabinet wil met de suikertaks overgewicht in Nederland tegengaan door het drinken van fruitsappen en frisdranken ontmoedigen. Of die suikertaks daadwerkelijk gaat helpen in de strijd tegen overgewicht ligt volgens Katan niet vast. "Het is nog maar de vraag of die suikertaks er echt komt. Daarnaast gaat het om een bedrag van niets, zo’n €0,20 cent per liter. We gaan het zien."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.