'Hells Angels voelen zich gesterkt door juridische strijd met overheid'
- Nieuws
- 'Hells Angels voelen zich gesterkt door juridische strijd met overheid'
De juridische strijd met de overheid waarin de verboden motorclub Hells Angels is verwikkeld, maakt dat leden zich sterker met hun club verbonden voelen. Dat is de conclusie van onderzoekers Teun van Ruitenburg en Sjoukje van Deuren na gesprekken met de Hells Angels. Ook spelen rangen en standen binnen de club een veel kleinere rol dan zij dachten, vertellen ze in Het Misdaadbureau.
#24 - Het Misdaadbureau: ‘Hells Angels zijn niet te stoppen, ze zijn het voor altijd' (S02) - Het Misdaadbureau
"Als je een Hells Angel bent, blijf je dat voor altijd. Dat hebben de leden heel duidelijk gemaakt", vertelt Van Ruitenburg, verbonden aan het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. "Ze zeggen: 'Of ik nu mijn colours draag of niet; ik ben wie ik ben en mijn manier van leven is het zijn van een Hells Angel.'"
"We hebben gezegd: we kunnen ons voorstellen dat vanwege de juridische strijd, jullie er klaar mee zijn. Maar bij de leden die wij hebben gesproken, zie we dat helemaal niet terug", vult Van Deuren van de Vrije Universiteit Amsterdam aan. "Eén van de leden zei: door deze heksenjacht voel ik me gesterkt in het zijn van een Hells Angel."
De harde aanpak van de overheid zorgt dus voor meer verbondenheid, concluderen Van Ruitenburg en Van Deuren, die 24 actieve leden van de club spraken. "Zeker bij de huidige leden zien we niet dat de aanpak van de overheid ertoe leidt dat ze stoppen. Bij nieuwe leden ligt dat overigens wel anders", vertelt Van Deuren.
'Niet zo hiërarchisch als gedacht'
Het viel de onderzoekers ook op dat allerlei soorten mensen lid zijn van de motorclub. Van Deuren: "We hebben 24 totaal verschillende leden gesproken. Wel allemaal mannen, want vrouwen mogen officieel geen lid worden. Ik dacht vooraf: de Hells Angel heeft tatoeages en is wat gespierder. Die mensen zijn we ook tegengekomen, maar het was superverschillend."
Ook zijn de leden vrijwel gelijk aan elkaar, zegt Van Ruitenburg. "We hebben ook mensen met een bepaalde rol binnen de club gesproken, zoals een road captain en een president. Je denkt als buitenstaander misschien: de president is de baas. Maar intern is het vlak, zijn de rollen allemaal gelijk aan elkaar, maar vervullen ze slechts een bepaalde functie."
Zo fungeert de president als een soort uithangbord, vertelt Van Ruitenburg. "Hij onderhoudt contact met andere clubs en met de buitenwereld. Het is niet zo dat de president het voor het zeggen heeft, hij is gelijk aan alle andere leden. Het is dus niet zo hiërarchisch als je zou denken. Dat hebben we echt geleerd."
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.