Een stormloop voor meer biodiversiteit
- Nieuws
- Een stormloop voor meer biodiversiteit
Het land wordt steeds stiller en de biodiversiteit neemt af. Om aandacht te vragen voor deze stille ramp wordt vandaag in Friesland de 'Stoarmrin' georganiseerd, een stormloop voor meer biodiversiteit. Vlak voor het startschot een korte vooruitblik in Vroege Vogels met een van de initiatiefnemers Marcia de Graaff van It Fryske Gea.
Stormloop voor meer biodiversiteit
Een biodiverse wereld
Met deze stormloop laten de initiatiefnemers zien dat ze het belangrijk vinden dat het land leeft en "dat het in de toekomst weer vol staat met diverse kruiden en grassen waar de insecten hun feestjes in kunnen vieren." Tijdens de tocht kunnen de wandelaars genieten van land, dorp en erf. En daarnaast, "verheugen we ons op het levende land van de toekomst", staat geschreven op de site. "Wij zijn de stilte voor de storm van het gezoem en het gekwetter dat ons te wachten staat."
Met de Stoarmrin wordt aandacht en ruimte gevraagd voor vogels, bijen, bloemen, boeren en buitenlui zodat zij samen kunnen leven in een biodiverse wereld. Het is een negen kilometer lange wandeling en zanger Syb van der Ploeg treedt ook op samen met Piter Wilkens en speelt zijn nieuwe natuurlied.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wat is biodiversiteit?
De verschillende soorten op aarde houden de natuur in balans. Samen vormen ze een levende en productieve natuur. Dit noemen we biodiversiteit.
Biodiversiteit omvat alle soorten die er op aarde zijn, waaronder alle dier- en plantensoorten. Op dit moment zijn bijna twee miljoen soorten bekend, waarvan zo’n 40.000 soorten in Nederland zijn aangetroffen. Naast de verscheidenheid aan soorten omvat biodiversiteit ook de diverse ecosystemen (of: leefgebieden) waar die soorten voorkomen. Bijvoorbeeld de tropische regenwouden, de koraalriffen, de savannen of de hoogvenen. Tot slot omvat biodiversiteit ook de genetische variatie binnen een soort.
De wereld kan niet zonder biodiversiteit. Soorten en ecosystemen zorgen bijvoorbeeld voor de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van planten (waaronder landbouwgewassen), waterzuivering en het beheersen van plagen.
Bron: www.biodiversiteit.nl
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.