Huizenprijs in Nederland valt EMA-werknemers niet mee
- Nieuws
- Huizenprijs in Nederland valt EMA-werknemers niet mee
65 werknemers van het Europees Medicijnagentschap EMA zijn inmiddels naar Nederland verhuisd. Voor het eind van het jaar volgen er nog 45. In april 2019 moeten alle 650 werknemers van EMA die meeverhuizen met het bedrijf de overtocht over het Kanaal gemaakt hebben. Maar ze schrikken soms van de huizenprijzen in de hoofdstad.
Het Europese Agentschap moet weg uit Londen vanwege de Brexit. Veel Europese landen probeerden EMA naar hun land te halen. Na een flinke lobby en meerdere stemrondes, bleven Amsterdam en Milaan over. Omdat zij allebei evenveel stemmen hadden, moest een loting uitkomst bieden. Amsterdam won.
Hoogleraar Peter Boelhouwer: 'Arbeidsmigratie heeft een enorme invloed op de woningmarkt'
Bij de pogingen om EMA naar Amsterdam te halen, beloofde de gemeente Amsterdam om alle werknemers en hun gezinnen te helpen bij het vinden van een woning en bij het vinden van werk voor de partner van de EMA-werknemer.
Negen bureaus meldden zich om die klus voor Amsterdam te mogen uitvoeren, Expat Help kreeg de opdracht. "Wij hebben een groot netwerk van makelaars die zowel huurwoningen als koopwoningen aanbieden", zegt Eeg de Veer van Expat Help.
Van de huidige 65 plaatsingen, zijn er zeven in Amsterdam. De Veer: "De meesten kozen voor Den Haag en voor de regio Alkmaar. Daar zitten namelijk de Europese scholen en voor gezinnen telt de schoolkeuze zwaar mee. Verder zoeken we in Leiden, Haarlem, Utrecht, Hilversum en Almere naar geschikte huizen."
Volgens De Veer vinden zijn cliënten de afstand geen probleem. "De mensen komen uit Londen, dus ze lachen om de reistijd hier. De meesten zijn gewend aan drie uur reizen per dag."
Wat sommigen minder meeviel waren de hoge huur- en koopprijzen van het vastgoed in Nederland, vertelt De Veer. "Ze komen uit Londen. Sommige mensen hebben de veronderstelling dat daar alles altijd duurder is dan in Amsterdam. Maar dat kan zeker met vastgoed best nog wat tegenvallen."
Na de Brexit, startte Amsterdam een postercampagne in Londen om zoveel mogelijk bedrijven naar Nederland te halen. De tekst op de Billboards luidde: When you realise it is monthly rent, not weekly. I Amsterdam.
Werd daarmee niet ten onrechte gesuggereerd dat je voor een habbekrats een woning kunt huren in Amsterdam? Wethouder Udo Kock geeft toe dat ze niet voor niets gestopt zijn met die postercampagne. "In verhouding tot Londen is Amsterdam goedkoper, maar voor heel veel Amsterdammers is de stad inmiddels heel duur aan het worden."
Maar dat komt toch mede door de komst van nieuwe bedrijven en de groeiende druk op de woningmarkt die daarmee samenhangt? Kock: "Er is in theorie altijd iets van een effect op de prijs als hier nieuwe werknemers heenkomen. In het geval van EMA valt dat mee. Er wonen 150 duizend internationals in de regio Amsterdam, het gaat hier om 650 mensen."
Onlangs werd bekend dat door de komst van EMA tenminste drie farmabedrijven besloten hebben ook naar Amsterdam te verhuizen. Samen hebben die 1200 werknemers. Wellicht wil een deel van hen ook in Amsterdam gaan wonen.
"Als de stad groeit en als er nieuwe bedrijven en werknemers komen, leidt dat ertoe dat Amsterdam duurder wordt", zegt Kock. "We doen er alles aan om dat te beperken en het betaalbaar te houden. Maar laten we de vraag ook omdraaien. Moeten we dan stoppen met het werven van bedrijven? Moeten we een hek om Amsterdam zetten en de stad vooral niet laten groeien en geen werkgelegenheid creëren? Dat is natuurlijk ook heel raar."