Binnenland
NOSNTR

Dijksma gaat boa's undercover inzetten voor handhaving nieuwe wet seksuele misdrijven

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijksma gaat boa's undercover inzetten voor handhaving nieuwe wet seksuele misdrijven

Burgmeester van Utrecht, Sharon Dijksma, is positief over de nieuwe wet die op 1 juli 2024 ingaat om (seksuele) straatintimidatie tegen te gaan. Met de invoering van de wet wordt het maken van seksueel intimiderende opmerkingen op straat, in winkels en op sociale media landelijk strafbaar en kunnen slachtoffers aangifte doen.

Hoe gaat gemeente Utrecht handhaven op seksuele straatintimidatie?

Video niet beschikbaar

In Utrecht gaan boa's gaan vanaf volgende week handhaven op seksuele intimidatie in het openbaar. Er zijn acht boa's speciaal opgeleid door middel van een training. Deze handhavers gaan undercover aan het werk op verschillende plekken en tijdstippen in de stad. "Ze zullen aanwezig zijn op plekken en momenten waarvan we weten dat er vaak straatintimidatie plaatsvindt, zoals in weekenden en op uitgaanstijden" aldus Dijksma. Door undercover te gaan, hebben de boa's een grotere pakkans van de daders.

Heterdaad

De pilot met de speciaal getrainde boa's is volgens Dijksma een succes wanneer er daadwerkelijk juridische gevolgen uit voortkomen: "Wanneer er op heterdaad betrapt wordt, en er dus gehandhaafd wordt, kunnen er strafzaken uit voortkomen en dan doet de wet zijn werk." Deze zaken worden dan voorgelegd aan het Openbaar Ministerie, zij kijken dan verder wat voor gevolg het misdrijf heeft.

Dijksma roept slachtoffers op om vaker aangifte te doen van straatintimidatie. "We zien uit onderzoeken dat het echt een heel groot probleem is, de meeste jonge vrouwen in Utrecht krijgen ermee te maken." Ook als de boa's niet op heterdaad bij de bejegening aanwezig zijn, kunnen slachtoffers naderhand zelf aangifte van de intimidatie doen.

Nederlandse Boa Bond

Boa's in Arnhem en Rotterdam doen ook mee met de pilot. Eerder dit jaar heeft de boa-vakbond aan de bel getrokken over het feit dat boa's steeds meer taken in de schoot geworpen krijgen. Maar de boa's in Utrecht zien deze nieuwe taak wel zitten aldus Dijksma: "Ze zijn zeer gemotiveerd, er zijn ook vrouwelijke boa's die er in hun vrije tijd mee te maken krijgen. Een heleboel mensen vinden het juist op zo'n onderwerp belangrijk dat we een streep in het zand trekken. Tot hier en niet verder."

Ster advertentie
Ster advertentie