Kunnen telefoonantennes niet wat mooier worden weggewerkt?
- Nieuws
- Kunnen telefoonantennes niet wat mooier worden weggewerkt?
Wanneer Spraakmakers Sergio Vyent (bekend van het programma Frist Dates) door de stad loopt, ergert hij zich groen en geel aan de telefoonantennes die overal opduiken op gebouwen. "Je moet maar eens goed rondkijken, je ziet ze overal." Voor hem verpesten ze het straatbeeld. Kan dat niet anders, vroeg hij zich af bij Spraakmakers?
Video niet beschikbaar
Dat antwoord had verslaggever Maarten Bleumers snel gevonden in het Brabantse Liempde. Want daar, in de kerk met de illustere naam 'Sint Jans Onthoofdingkerk' hebben ze één van zulke antennes verstopt.
Camouflage
Anton Hermes is oprichter van Camouflage BV. Hij vertelt hoe ze een telefoonantenne in de kerktoren hebben geplaatst en dat ze daarvoor de houten galmborden van de kerk hebben vervangen door een polyester namaakvariant. Het ziet er heel authentiek uit, maar deze borden zijn speciaal geplaatst om de straling van de antenne goed door te laten.
Antennebeleid
Echte regels voor het plaatsen van telefoonantennes zijn er volgens Hermes niet. "Het is iets tussen de providers en gemeentes", legt hij uit. "Als locaties aan voorwaarden voldoen zoals omschreven in het zogenoemde antennebeleid, dan zijn de locaties in principe vergunningsvrij."
16.000 antennes
In Nederland staan zo’n zestienduizend telefoonantennes om het telefonie- en 4 en 5G netwerk dekkend te maken. Ze staan soms middenin een wijk, tegen een gebouw of erop.
Maar dat het niet altijd zo opzichtig hoeft, bewijst Hermes met de antenne verstopt in deze kerk. En er zijn meer manieren om antennes weg te werken. "Bijvoorbeeld bij het vervangen van de leidaken van een kerk plaatsen we er een in de torenspits. Of in schoorstenen of afvoerbuizen."
Schoorsteen
Soms bouwen ze zelf een camouflerende schoorsteen in de stijl van een gebouw om een antenne heen. "Een antenne hoeft geen mast te zijn, je kunt er van alles omheen maken zodat het lijkt alsof het onderdeel is van het bestaande gebouw."
Het Uitzendbureau
In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!