Gemeente Utrecht wil inwoners met dit plan sneller uit de schulden helpen
- Nieuws
- Gemeente Utrecht wil inwoners met dit plan sneller uit de schulden helpen
Mensen met problematische schulden moeten binnen twee maanden worden geholpen. Dat vindt de gemeente Utrecht. Ook komen zij met een plan om het schuldsaneringstraject te verkorten en willen zij de resterende schuld met een maximum van 1000 euro kwijtschelden. "Snellere hulp is heel hard nodig", zegt ook financieel coach Suzanne van Weerd in Blok&Toine.
Gemeente Utrecht wil inwoners met dit plan sneller uit de schulden helpen
Momenteel duurt het gemiddeld elf maanden voordat de gemeente met jou het traject in kan om je van je schulden af te helpen. In die elf maanden wordt er gekeken naar jouw financiële positie en welke schulden en schuldeisers er zijn. Dat voortraject wil de gemeente terugbrengen naar twee maanden.
Na het voortraject begin je met het schuldsaneringstraject. Dat duurt normaal gesproken drie jaar. De gemeente heeft een plan opgezet om dat traject twee jaar te laten duren, zodat mensen ook weer sneller uit de schulden zijn.
Waarom duurt het voortraject zo ellendig lang?
De reden dat het voortraject op dit moment zolang duurt, ligt volgens De Weerd aan de ene kant aan de gemeente zelf: "Er werken te weinig mensen voor de vraag. Het duurt vaak lang voordat alle informatie bij de gemeente is en voordat zij dat dan een compleet beeld hebben van de financiën en voor die persoon aan het werk kunnen gaan."
Vervolgens moet de gemeente de schuldeisers aanschrijven om te kijken of zij mee willen werken. Van Weerd: "Op dit moment geldt er nog geen termijn waarbinnen schuldeisers moeten reageren. Als schuldeisers niet reageren, kun je niets. Pas als zij akkoord zijn, kun je het schuldsaneringstraject in."
Met behulp van vrijwilligers en Buurt Budgetcoaches wil de gemeente de duur van het voortraject verkorten naar twee maanden. "Dat zou geweldig zijn als dat lukt", zegt Van Weerd. "Maar zolang er nog geen termijn wordt gesteld voor schuldeisers om te reageren, is het de vraag of zij binnen die twee maanden reageren en de gemeente het rond krijgt."
Van drie jaar naar twee jaar in de schulden
Op dit moment duurt het schuldsaneringstraject zelf drie jaar. "Na akkoord van de schuldeiser, wordt de gemeente de schuldeiser en betaalt de schuldenaar maandelijks een bedrag aan de gemeente en verspreiden zij het vervolgens over de eisers. Dat duurt nu drie jaar en daarna wordt de restschuld kwijtgescholden", legt Van Weerd uit.
De gemeente Utrecht wil mensen niet alleen sneller helpen, maar ook sneller uit het schuldsaneringstraject krijgen. Daarom komen zij met een plan voor een traject van twee jaar voor de schuldenaar. De kosten van het derde jaar neemt de gemeente dan voor haar rekening.
Van Weerd vindt het heel goed dat dit plan er is. "Twee jaar op beslagvrije voet leven, is zeker niet niks. Hoe eerder mensen uit de schulden worden geholpen, des te minder de schulden voor die mensen oplopen en des te minder geld het de gemeente uiteindelijk kost."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.