Binnenland
WNL

Bouwend Nederland: bezwaarmakers probleem voor grootschalige bouwplannen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bouwend Nederland: bezwaarmakers probleem voor grootschalige bouwplannen

Nederland snakt naar nieuwe woningen, maar het lukt maar niet om de bouw goed op gang te krijgen. In de komende tien jaar moeten er meer dan 900.000 woningen worden gerealiseerd, maar volgens voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser, is dat niet haalbaar. Het bouwprobleem heeft verschillende oorzaken, waaronder bezwaarmakers zegt hij in Sven Op 1.

Video niet beschikbaar

We lopen achter en het is "dramatisch voor mensen die een woning zoeken", zegt Visser. Het woonprobleem een 'crisis' noemen, dat doet Visser niet, maar hij maakt zich wel ernstige zorgen. Hij stelt dat veel verschillende instanties voorspellingen doen die er niet positief uit zien. In Nederland is capaciteit om jaarlijks 90.000 woningen te bouwen. "Als je dat niet haalt, loop je achter en je kan het niet het jaar erna inhalen."

Op die manier wordt het probleem steeds voor zich uitgeschoven, vertelt Visser. De verwachting voor dit jaar is dat er ongeveer 65.000 woningen zijn gerealiseerd, niet zo veel als er wordt gevraagd. Visser vreest dan ook hoe het er volgend jaar gaat uitzien.

Gemeentes en provincies

De oplossing ligt volgens Visser niet in Den Haag, maar bij gemeentes en provincies. Hij stelt dat er vanuit gemeentes en provincies veel wordt ingezet op hoogbouw en binnenstedelijke bouw, terwijl dat niet is waar de meeste mensen willen wonen.

"We hebben wel eens uit laten rekenen dat als iedere gemeente er een straatje bij zou laten bouwen we het woningprobleem zouden oplossen", vertelt hij. Visser vertelt dat hij niet wil dat de biodiversiteit en kostbare natuur verloren gaat, maar hij zou graag zien dat er rond de randen van steden meer gebouwd wordt. "Je hebt stukken waar je beter af bent als je daar investeert in goede woningen."

Minder kijken naar binnenstad

Gemeentes kiezen nu vaker voor een woontoren in de binnenstad. Dat is bouwkundig lastiger, vertelt Visser. “Het is dure grond, dus je kunt de woningen niet makkelijk laag in de markt zetten.” Daarnaast zorgt het ervoor dat mensen die er al wonen jarenlang in een bouw komen te zitten. “Als je daar massaal voor kiest, organiseer je je eigen problemen. Dat is waar ik voor waarschuw.”

Bouwplannen tegengaan

Als je het Visser vraagt, is een van de oorzaken hiervan dat mensen makkelijk in protest kunnen gaan en een bouwplan kunnen tegen houden. "Je ziet in Nederland dat grote ontwikkelingen waar tientallen mensen gelukkig kunnen worden en willen wonen daar niet kunnen gaan wonen doordat één bewoner doorprocedeert tot de Raad van State." Hij vindt dan ook dat een deel van het probleem door onszelf wordt veroorzaakt.

Visser wil mensen de rechten niet afpakken om wat te vinden van bouwplannen, maar toch zegt hij ook: "Als jouw eigen kinderen ook woningen zoeken en je bent daar verontwaardigd over, wat doe je dan als je zelf gaat protesteren tegen een ontwikkeling in je eigen omgeving?"

Bouwend Nederland: bezwaarmakers probleem voor grootschalige bouwplannen - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

‘Kwestie van cultuur’

Hij vervolgt: “Wij Nederlanders zijn degene die woningen zoeken en beter willen wonen. Dus wij zullen ook eens moeten nadenken over hoe we met elkaar omgaan, dat is een kwestie van cultuur.”

Naast dat mensen vrezen voor het verliezen van hun uitzicht door een woontoren, zijn er ook mensen die niet blij zijn met de natuur, of de stikstof die omhoog gaat. “Waar moeten ze dan wonen?”, reageert Visser. “Als je zegt niet in mijn omgeving, niet in mijn wijk, niet in mijn gemeente, dan wordt het niet in mijn provincie en niet in mijn Nederland. Waar dan wel?”, vraagt hij zich af. Gemeentes moeten volgens Visser vol gas door om het maatschappelijk vraagstuk op te lossen.

Ster advertentie
Ster advertentie