Binnenland
AVROTROS

Is woningdelen in sociale huur dé manier om woningnood tegen te gaan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is woningdelen in sociale huur dé manier om woningnood tegen te gaan?

Woningdelen: sommige woningcorporaties zetten het in om woningnood tegen te gaan. Het klinkt niet voor iedereen aantrekkelijk, maar voor Romy werkt het heel goed, vertelt ze bij EenVandaag. Ze deelt haar woning met een vriendin.

Video niet beschikbaar

Nina en Romy huren samen een eengezinswoning in Nijmegen. De vriendinnen delen de woonkamer, keuken en tuin, maar er wel zijn twee badkamers en wc's in het huis. "Zodat je toch ook echt je eigen privacy hebt."

Lange wachtlijsten

De twee waren voor zichzelf al langer op zoek naar een huis, maar de moed zakte hen in de schoenen. Particuliere huur was te duur, en bij woningcorporaties stuitten de vriendinnen op lange wachtlijsten. "Bij sommige huizen stond ik op plek 2.000 van de 3.000. Dat is echt niet te doen."

Toen de optie om samen een woning te delen voorbijkwam, besloten ze zich in te schrijven. Al ging dat niet zonder twijfel. "We zeiden altijd dat we niet met elkaar wilde wonen, om onze vriendschap te bewaken. Je kent elkaar heel goed, maar toch weet je niet precies hoe de ander leeft."

'We hebben gegild en gesprongen'

Toch besloten ze de gok te wagen en mee te doen aan de loting voor een deelwoning. "Toen we hoorden dat we ingeloot waren, hebben we echt even heel hard gegild en gesprongen. Dat was echt helemaal super, ook omdat je het na al die teleurstelling niet verwacht."

Romy en haar vriendin Nina huren hun deelwoning bij wooncorporatie Talis. Daar is bestuurder Ronald Leushuis al jaren bezig met woningdelen. Hij gelooft dat woningdelen een manier kan zijn om af te rekenen met de ellenlange wachtlijsten voor sociale huurhuizen.

Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie