Antisemitisme weer toegenomen: 'We weten dat wij extra risico lopen'
- Nieuws
- Antisemitisme weer toegenomen: 'We weten dat wij extra risico lopen'
In 2019 werden 182 gevallen van discriminatie geregistreerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). In de dertig jaar dat het centrum dit soort incidenten bijhoudt, werden er nog nooit zoveel meldingen gemaakt. Ber van Halem vertelt in het NOS-programma Met het Oog op Morgen over zijn ervaringen. "Ik kijk niet eens meer op als ik voor 'kankerjood' word uitgescholden."
Video niet beschikbaar
Uit het rapport blijkt dat vooral uitschelden vaker voorkomt: een stijging van 18 gemelde gevallen in 2018, naar 44 in 2019. In tegenstelling tot een eerdere stijging in 2017, lijkt het afgelopen jaar niet gerelateerd aan het oplaaien van conflicten bij Israël.
Van Halem ziet het ook in zijn omgeving. "Onlangs kreeg mijn zwager nog een fles tegen zijn hoofd gegooid vanuit een bus. En mijn schoonvader werd op klaarlichte dag, waar mijn zoontje bij was, uitgescholden."
Ook Yaniv Reijzer, bestuurslid bij een Joodse studentenvereniging, is veel bezig met antisemitisme. "Wij letten op de veiligheid van onze leden. We weten dat wij extra risico lopen, dus dat is bij ons veel meer aan de orde dan bij andere studentenverenigingen. We proberen ons er ook niet teveel door te laten leiden."
Slechts een deel van het verhaal
Niet ieder incident wordt gemeld bij CIDI of leidt tot aangifte bij de politie. Joden voelen zich niet altijd serieus genomen en doen daardoor minder snel aangifte van discriminatie of antisemitische incidenten. Als er aangifte wordt gedaan, levert dit ook niet altijd resultaat op.
In het geval van Ber van Halem, die op straat werd mishandeld, werd de zaak ondanks anonieme getuigen geseponeerd.
Dit zijn alleen de cijfers van offline. Op sociale media gebeurt er nog zoveel meer.
Ook zijn in de cijfers van CIDI geen uitingen op sociale media opgenomen. "Mensen zijn daar anoniem en schrijven dan dingen waar ze niet over nadenken. Het staat vaak vol met vooroordelen, zoals dat Joden alles zouden stelen", zegt Van Halem.
Yaniv Reijzer denkt dat beter onderwijs een oplossing zou kunnen zijn. "Er is nu zoveel onwetendheid en weinig onderwijs. Als mensen meer zouden leren over Joden en het Jodendom, zouden de vooroordelen ook minder worden."