Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Grand Prix van Japan en homoseksualiteit in de Nederlandse voetbalwereld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Grand Prix van Japan en homoseksualiteit in de Nederlandse voetbalwereld

Ook al leven we in 2017, homoseksualiteit in de Nederlandse voetbalwereld blijkt nog steeds een ding te zijn. Bij Kwesties praten we hierover. Verder vandaag op NPO Radio 1: Hoe blijf je verdraagzaam als je wordt geconfronteerd met het hatelijk gedrag van een ander? Zit er een grens aan die verdraagzaamheid? En er is natuurlijk aandacht voor de Grand Prix en de wedstrijd van het Nederlands Elftal van gisteren.

NOS Langs de Lijn

Deze ochtend vindt de Grand Prix van Japan plaats. Verslaggever Louis Dekker blikt samen met autocoureur Jan Lammers, om 14.00 uur, terug op de race. Naast de Grand Prix is er ook aandacht voor het turnen: WK in Montreal, wielrennen: Parijs-Tours, Shorttrack: wereldbeker in Dordrecht. Daarnaast wordt natuurlijk de wedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Wit-Rusland van gisteren besproken, met onder andere commentatoren Arno Vermeulen en Daniel de Ridder.

Homoseksualiteit in de Nederlandse voetbalwereld

Homoseksualiteit in de wereld van het voetbal is nog steeds een taboe. Opmerkelijk weinig voetballers komen uit de kast en de enkele profvoetballer die dat wel heeft gedaan, kon zijn voetbalcarrière verder wel schudden. En wat te denken van de homo-onvriendelijke beledigingen onder spelers of in spreekkoren vanaf de tribune?

Ter gelegenheid van de 'coming-out day' aanstaande woensdag bespreekt Rob Oudkerk dit onderwerp met betrokkenen en ervaringsdeskundigen vanuit de mobiele studio onder de rook van de Amsterdam-Arena, om 20.00 uur bij Kwesties.

Dropwater en cannabisolie

De geneesmiddelenindustrie maakt heel veel medicijnen, maar niet alles. Dat klinkt gek omdat de discussie altijd gaat over te dure geneesmiddelen en soms ook over geneesmiddelentekorten. Maar dan zie je over het hoofd dat er ook nog middelen zijn die op maat gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld voor kinderen of voor mensen die dood gaan. Middelen op maat maken. Dat doen apothekers en heet het magistraal bereiden.

Maar de magistrale bereider verdwijnt langzamerhand en de grootbereider hangt constant aan een zijden draadje. Bij wet is doorleveren namelijk verboden. Wat betekent dit voor patiënten die afhankelijk zijn van bereidingen, van dropwater en cannabisolie en alles er tussenin, en hoe zorgen apothekers en zorgverzekeraars ervoor dat er bereid kan blijven worden? Luister om 19.00 uur naar de uitzending van Reporter Radio.

Mens, erger je niet!

Het valt niet te ontkennen dat spanningen in de wereld – terreur, radicalisering, economische onzekerheid – ervoor zorgen dat we steeds vaker met een scheef oog naar 'de ander' kijken. Irritaties nemen toe, en daarmee ook de oproep tot verdraagzaamheid. In de documentaire van Geert van de Wetering en Danielle Emans horen we mensen die de dupe worden van vergaande ergernissen. Gewoon thuis aan tafel, in het verkeer, of door kwetsende handgeschreven brieven van een anonieme afzender. Hoe blijf je verdraagzaam als je wordt geconfronteerd met het hatelijk gedrag van een ander? En zit er een grens aan die verdraagzaamheid? Je hoort het om 21.00 uur bij Radio Doc.

Een fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie