Binnenland
WNL

Lenteweer zorgt voor popelende groene vingers

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Lenteweer zorgt voor popelende groene vingers

De natuur begint weer tot leven te komen, bij veel mensen begint het dan ook weer te kriebelen om in de tuin te gaan werken. Maar waar begin je - en wat als je geen tuin hebt? Hovenier Jurgen Smit weet raad.

Video niet beschikbaar

"Als het richting de herfst en winter gaat, kun je je tuin het beste laten instorten. Blaadjes en takken vallen van de bomen. Veel mensen hebben de neiging om die op te ruimen, maar doe dat niet want je helpt er dieren mee", zegt Smit in WNL In de Kantine. Smit doelt daarmee op bijvoorbeeld egels die een beschutte plek zoeken voor hun winterslaap. "Maar als het dan lente wordt, dan moet je de boel gaan opruimen. Je denkt misschien dat je tuin vanzelf groeit, maar niets gaat vanzelf."

Snoeiregels

Kortom: mouwen opstropen en bewapend met een hark, snoeischaar en borstel ga je de wintermanen van je tuin te lijf. "Je moet echt even de boel opschudden en netjes maken. Dat betekent dat je ook moet gaan snoeien en dát is het moeilijkste." Volgens Smit zijn er twee heilige regels voor het snoeien. "Een tak loopt uit waar je hem afknipt en dus kun je een plant sturen hoe hij groeit. Moet een tak meer naar rechts, dan knip je hem meer naar rechts af en naar links net zo."

De andere regel is dat een plant of boom even sterk reageert als dat je snoeit. "Snoei je flink, dan zal je zien dat een plant heel veel twijgen gaat produceren. Die zijn vaak slap met allemaal knoppen. Dat wordt zwaar en gaat hangen, maar vergroot de overlevingskans van een plant. "Smit adviseert om een plant in een gelijkmatig geraamte te snoeien. "Dan gaat hij uitlopen in korte scheuten en in een mooie vorm groeien."

Angst

In de loop der jaren heeft Smit mensen die in hun tuin werken 'banger zien worden'. "Ik zie ze heel voorzichtig een tak afknippen. Gooi de beuk erin! In al die tuinprogramma's wordt constant geroepen dat planten bij het minste doodgaan. Een plant gaat echt niet zo snel dood."

Een andere tip die Smit mensen met groene vingers wil meegeven is het behouden van compost. "Compost is fantastisch. Je krijgt er allerlei bodemleven door in je tuin zoals wormen. Die gaan van de compost eten en dan krijg je lucht in de bodem. Als het dan gaat regenen, houdt de grond ook het vocht vast en is er minder aan de hand als het langere tijd droog wordt deze zomer."

Overigens heeft Smit zelf geen tuin. "Ik ben er al de hele dag mee bezig, dan wil ik er thuis niet ook nog mee bezig zijn."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie