Waar moet je op letten als je een occasion koopt?
- Nieuws
- Waar moet je op letten als je een occasion koopt?
[AVROTROS] Een nieuwe auto te duur? Dan is een tweedehands exemplaar een betere optie, maar waar moet je op letten? Koop je hem bij een particulier of een autobedrijf? Hoe weet je of je geen kat in de zak hebt gekocht? Radar helpt je op weg met tips.
Video niet beschikbaar
Een auto is een grote uitgave en daarom kiezen veel mensen ook voor een tweedehands exemplaar. Daar worden er jaarlijks bijna twee miljoen van verkocht. Uit cijfers van brancheorganisatie Bovag en databureau RDC, eind vorig jaar gepubliceerd in De Telegraaf, bleek dat in de eerste elf maanden van 2017 maar liefst 1.822.163 occasions (inclusief van bedrijf naar bedrijf) van eigenaar waren gewisseld. De Bovag sprak van een absoluut topjaar. Tom Huyskens van Bovag zei dat er zoveel auto's werden verkocht door de aantrekkende economie.
Dat tweedehands auto's populair zijn erkent ook autojournalist Marc Klaver van Autoweek. "Jaarlijks worden er zo'n 300.000 nieuwe auto's verkocht, nogal een verschil ten opzichte van tweedehands auto's. Populaire occasions zijn met name Duitse merken zoals Volkswagen en Opel, maar het Japanse Toyota is populair."
Wat heb je nodig?
Je bent toe aan een nieuwe tweedehands auto, maar je weet niet waar je moet beginnen. Klaver zegt dat het belangrijk is om eerst het budget en je eisenpakket vast te stellen. "Hoe groot moet de auto zijn en hoeveel deuren mag hij hebben? Des te minder deuren, des te goedkoper de auto is", zegt Klaver. Een grote auto is handig als je vaak veel moet verhuizen, of grote spullen moet verplaatsen, maar kan ook van pas komen als je bijvoorbeeld een hond hebt die je wil meenemen. Bedenk wel dat dat soort auto's over het algemeen duurder zijn dan een driedeurs.
Waar moet je zoeken?
Het aanbod voor occasions is onbeperkt. Klaver legt uit dat Marktplaats allang niet meer alleen voor particulieren is, maar ook steeds meer autobedrijven plaatsen hun aanbod daar. Een website als Gaspedaal zoekt juist in meerdere occasionsites tegelijk, maar je kan ook per site zoeken, zoals op Autotrack, Autotrader, Autoweek, dealers of universele autobedrijven die meerdere merken verkopen.
Let op bijkomende kosten
Specificeer je zoekopdracht heel goed. Dus pak een merk, selecteer een bouwjaar en vul in wat je er ongeveer voor wil betalen. Pas dan kan je volgens Klaver goed vergelijken. Doe dat dan ook op meerdere websites. "Kijk of dezelfde soort auto elders goedkoper wordt aangeboden. Het kan soms tweeduizend euro schelen." Let er wel op dat de prijs die je ziet, niet altijd de eindprijs is. "Soms komen er nog kosten voor 'rijklaarmaken' overheen." Of moet er nog een APK-keuring gedaan worden. "Soms is een auto een jaar niet in onderhoud geweest of zitten er nog oude banden op, dat kost toch weer extra geld. Kan zomaar duizend euro zijn. Dat moet je in je achterhoofd houden als je een prijs ziet, want als er net nieuwe banden onder zitten, dan is de auto ook meer waard." Klaver tipt verder dat de prijs wel marktconform moet zijn, daarom is het belangrijk dat je een auto met nagenoeg dezelfde specificaties op meerdere sites zoekt, zodat je kan vergelijken of de prijs reëel is.
Auto gevonden: waar let je op?
Kijk eerst naar de visuele aspecten. Hoe ziet de lak eruit, wat is de staat van het interieur? Als je er geen goed gevoel bij hebt laat de auto dan staan. "Een paar krasjes is geen probleem. Het gaat erom hoe ermee gereden is." Informeer ook of er een schadeverleden is, alhoewel dat volgens Klaver wel moeilijk te achterhalen is. "Alleen in het geval van hele grote schades is dit bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) bekend." Kijk ook eens in het onderhoudsboekje. Is er geen papieren boekje? Vraag dan naar een digitale variant.
Door een groter aanbod en lagere prijzen is het verleidelijk om in Duitsland rond te kijken naar een occasion. Een website als Mobile.de kent een groot aanbod en de slogan luidt over het algemeen dat je in Duitsland een Golf haalt voor de prijs van een Polo in Nederland. Zelfs met de nog af te rekenen bpm kan het lonen om een auto uit Duitsland te importeren. "In Nederland hebben we de Nationale Autopas waarmee de kilometerstanden goed zijn beschermd, maar in Duitsland is er niet zo'n systeem", aldus Klaver.
Waar let je op tijdens een proefrit?
Maak altijd een proefrit als je geïnteresseerd bent in een auto. Mag dat niet van de eigenaar of het autobedrijf? "Laten staan, klaar is kees. Het is wel goed van tevoren te vragen om een proefrit, want soms moet een garage de auto helemaal van achteren uit de showroom halen." Als je zelf van niets weet kan je het best een vriend meenemen die er wel verstand van heeft. Let op de wegligging en rij over een slecht wegdek, bijvoorbeeld met klinkers, luister dan of er dingen gaan rammelen. Let op rare geluiden, hoe de auto remt, of hij goed stuurt, of de motor goed loopt, het schakelen moeiteloos gaat en of de handrem werkt. Dat laatste zou je kunnen doen op een lichte helling. Rij naast een stuk door de stad of in een dorp, ook over de snelweg zodat je de auto kan proberen op hogere snelheden.
Toch iets gevonden tijdens de proefrit? Vraag er dan even naar bij terugkomst. Het hoeft niet meteen iets ernstigs te zijn. Doe een proefrit sowieso overdag, dan zie je eventuele schades ook beter. Vraag een verkoper altijd op de man (of vrouw) af of de auto gebreken heeft. De verkoper heeft de plicht om je daarover in te lichten, maar zelf moet je ook het nodige aan onderzoek doen, middels een proefrit of een aankoopkeuring. Zo'n aankoopkeuring kan je doen bij garages als KwikFit, Dekra of Vakgarage.
Heb je garantie op een tweedehands auto?
Dat ligt eraan waar je hem koopt. Als je bij een BOVAG-garage een occasion koopt, dan zit er meestal een aantal maanden BOVAG-garantie op. Merkgarages bieden meestal ook een aantal maanden garantie. Bij een particulier geldt die garantie tot de oprit.
Ruimte voor onderhandeling?
Bij tweedehands auto's is er meestal wel ruimte om te onderhandelen, ook als je een andere auto inruilt. Ga rondshoppen, want het kan zomaar een paar honderd euro schelen waar je je auto inruilt. Via de Autokoerslijst van de ANWB kan je zien wat een auto ongeveer waard is. Moet er nog een nieuwe APK op of zijn de banden versleten? Ga dan akkoord met de vraagprijs als aan die voorwaarden wordt voldaan. Ook kan je vragen om een onderhoudsbeurt als blijkt dat deze al enige tijd niet meer is gedaan.
Alles in kannen en kruiken?
Dan kan de koop plaatsvinden. Je betaalt het autobedrijf en ruilt eventueel je eigen auto in. Vervolgens ga je het kenteken overschrijven op jouw naam. Vanaf dat moment ben je er ook verantwoordelijk voor dat de auto verzekerd is, ga je motorrijtuigenbelasting betalen en zorg je dat de auto APK gekeurd is. Hoe je het kenteken overschrijft is afhankelijk van de manier waarop de auto is gekocht. Dat kan online, via een RDW-keuringsstation, een RDW-balie of bij een kentekenloket (PostNL-punten).
Waar moet je op letten als je een occasion koopt?
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.