Binnenland
BNNVARA

Slakken in de tuin? Geef ze de ruimte

foto: Vroege Vogels/Desiree Dekkerfoto: Vroege Vogels/Desiree Dekker
  1. Nieuwschevron right
  2. Slakken in de tuin? Geef ze de ruimte

Van slakken ligt Jan Graafland niet meer wakker, zegt hij in Vroege Vogels. Volgens de tuinman van de Weledatuin in Zoetermeer is het goed samen te leven met slakken, als je ze maar de ruimte geeft.

Slakken krijgen over het algemeen niet een warm welkom van de gemiddelde (hobby)tuinier. Ook in de begintijd van de tuin van Graafland was dat zo. Toen schreef hij: "Vooral de kweekplantjes moesten het ontgelden. Wanneer ik bij aanvang van het werk in de kas kwam, was de ravage niet te overzien. Kwetsbare plantjes als basilicum waren tot de grond toe afgevreten. Van taaiere plantjes als salie stond alleen het stengeltje nog. Over alle gewasschade heen lag een glinsterend slijmspoor."

Slakken horen thuis in de tuin

Nu denkt Graafland daar anders over. Slakken zijn namelijk belangrijk voor jouw bloemenperk en deze slijmerige vrienden horen thuis in een natuurvriendelijke tuin, omdat ze dood materiaal opruimen en dit als voedingsstof teruggeven aan de bodem.

Slakken diervriendelijk de tuindeur wijzen

Toch is voor veel tuinmannen en -vrouwen een kaalgevroten tuin een regelrechte nachtmerrie en velen zijn slakken liever kwijt dan rijk. Maar, hoe kom je op een diervriendelijke wijze van slakken af?

Een manier om te zorgen dat ze niet meer jouw planten opeten, is het strooien van paneermeel of legmeel. Strooi tegen het invallen van de avond op meerdere plekken in de tuin hoopjes paneermeel. Na een uurtje komen allerlei slakken eropaf om er lekker van te smullen. Vang vervolgens alle slakken en laat ze een stuk verder van je tuin weer vrij.

Daarnaast houden slakken van vocht. Dus, op een regenachtige dag zijn slakken makkelijker te vangen dan in tijden van droogte. Je kunt ook omgekeerde citrusvruchten in de tuin leggen. De slakken vreten ze uit en blijven eronder zitten als schuilplaats. Zo kun je in èèn keer een heel stel vangen en ergens anders vrijlaten.

De slak kan voor aardig wat frustratie zorgen. Maar laten we niet vergeten dat het ook een leuk en mooi dier is. Bekijk deze fotoserie en vergeet niet te genieten wat dit grappige diertje. Bovendien, laat je tuin ook genieten

Groene genade

Het verhaal van de slak is te lezen in zijn onlangs verschenen boek Groene Genade. Geen praktische tuingids, maar een verhalenbundel vol anekdotes, observaties, inzichten en wijze lessen. De belangrijkste les van Jan: laat de natuur zelf het antwoord geven.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie