Waarom zijn er steeds meer illegale feesten?
- Nieuws
- Waarom zijn er steeds meer illegale feesten?
Illegale feestjes blijven ondanks corona nog steeds door gaan. Zo beëindigde de politie afgelopen weekend een feest in Halfweg, daar kwamen zo’n 500 mensen op af. Hetzelfde gebeurde op de studentencampus Uilenstede in Amstelveen, daar werden ook honderden feestgangers betrapt. De feesten zijn al langer een zorg, maar ze lijken nu alleen maar toe te nemen.
"Er worden in ieder geval meer feesten niet ontdekt dan wel ontdekt", vertelt Thijs Boer van NachtWacht Rotterdam in Met Het Oog Op Morgen. Volgens hem worden er landelijk gezien tientallen feesten ook niet ontdekt. De feestgangers zoeken vaak afgelegen gebieden waar het harde geluid in principe niet ontdekt wordt.
Video niet beschikbaar
"Zo zie je feesten in duinpannen, in havengebieden en ook bijvoorbeeld op het Rotterdamse Schietterrein waar 's nachts natuurlijk niets gebeurt. Op dat soort plekken vindt je dit soort feesten."
Kaartverkoop via sociale media
In heel veel gevallen is er niet eens een kaartverkoop voor dit soort feesten. Organisatoren zetten vaak een informeel netwerk op via sociale media. Zo wordt Snapchat veel gebruikt en worden er veel afgesloten Instagram-accounts gebruikt.
Daar worden vervolgens tijdstippen en locaties doorgegeven, vaak op het allerlaatste moment. "Het doel daarvan is natuurlijk dat de veiligheidsinstanties er op die manier niets van weten, en dat lukt vaker wel dan niet."
Clubeigenaren organiseren de feesten in ieder geval niet, die balen volgens Boer juist enorm van de feesten. Zij vrezen namelijk dat wanneer er een dergelijk feest wordt opgerold, niet de organisator van het feest de schuld krijgt maar juist de dance-industrie die fout is. Toch zijn het vaak mensen die de sector een warm hart toe dragen en er soms ook nog werken.
Toch hoeven de feestgangers vaak niet te rekenen op een hard optreden van de politie. "Er is een hoge mate van coulance vanuit de politie. In de meeste gevallen vragen zij de feestende meute om rustig naar huis te gaan. De organisatoren krijgen vervolgens ook geen boete. De mensen staan namelijk ook buiten, je ziet ook mondkapjes op de feesten."
De feesten worden ook niet georganiseerd om de sector op de been te houden, in de illegaliteit is er wat betreft feesten maar weinig geld te verdienen. "Doorgaans zijn de illegale feestjes goed voor talentontwikkeling, het netwerken en het stukje zelfcultuur."
Geen registratie op de feesten
"Het grote probleem is juist dat er weinig geld is, nog minder dan de legale feesten, daardoor is de veiligheid niet te garanderen. Er wordt niet geregistreerd wie er zijn, toe en afvoerwegen zijn vaak slecht bereikbaar, je zit vaak op plekken die afgelegen zijn, laat staan dat er EHBO’ers beschikbaar zijn."
Boer is zelf dan ook geen voorstander van de feesten, hoewel hij wel begrijpt dat de mensen inmiddels wel behoefte hebben aan een feestje. "Ik zet mij ook enorm in om weer veilig en rendabel te kunnen feesten. En het lijkt mij op dit moment ook niet verstandig om zo’n feest te organiseren, ook omdat je de sector ombrengt. Als het mis gaat is het nachtleven de schuldige."
De bal ligt bij de overheid
Daarom denkt de belangenbehartiger van het nachtleven ook dat de bal bij de overheid ligt. Zij moeten de stap zetten voor goede maatregelen in het nachtleven. "We moeten ervoor zorgen dat de infrastructuur die er nu is, dat die voort blijft bestaan. Een groot deel van de feestlocaties wordt op dit moment namelijk kunstmatig in leven gehouden. Die zijn technisch failliet. Er is daarom financiële steun nodig voor de sector."
OOG Illegale feesten
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.