Dit is waarom criminelen graag bekende kunst stelen
- Nieuws
- Dit is waarom criminelen graag bekende kunst stelen
Het schilderij Buste de Femme leek van de aardbodem verdwenen, nadat het 20 jaar geleden gestolen werd. Totdat kunstdetective Arthur Brand hoorde dat deze Picasso in Nederland aan een muur zou hangen. Het schilderij zou sinds 2002 circuleren in de onderwereld van ons land. Hij vond het terug. Zoals dit schilderij zijn er nog veel meer, vertelt onderzoeksjournalist Vincent Verweij bij Radio EenVandaag.
Criminelen dol op dure schilderijen
Het komt vaak voor dat het criminele circuit buitengewoon geïnteresseerd is in dure kunstwerken. Zo kwam in 2016 naar buiten dat twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh in bezit waren van een vooraanstaand lid van de Italiaanse maffia. 14 jaar daarvoor hadden twee dieven de werken gestolen uit het Van Gogh Museum.
Onderzoeksjournalist Vincent Verweij maakte een documentaire over deze diefstal. Volgens hem verkocht Okkie Durham, één van de dieven, het schilderij na enkele maanden aan een Italiaanse coffeeshophouder in Amsterdam. "Deze man zag de waarde er wel van in. In de loop van de 14 jaar dat hij de schilderijen in bezit had is hij een van de grootste drugsdealers van Italië geworden", aldus Verweij.
Waarom zoveel interesse?
Maar waarom hebben criminelen zoveel interesse in dure schilderijen? Eén van de redenen blijkt wel uit het verhaal van de Italiaanse maffiabaas. Hij gebruikte de twee Van Gogh-schilderijen om te onderhandelen met justitie.
Dit is ook in Nederland voorgekomen, zo vertelt Vincent Verweij. "In Nederland zijn in de jaren 90 een paar schilderijen van Van Gogh gestolen uit het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Daar bleek crimineel Cees Houtman achter te zitten. Hij gebruikte de schilderijen om een deal te sluiten met het OM." Dat lukte: bij een grote drugszaak zette hij de schilderijen in om een hoger beroep te voorkomen, dat er inderdaad niet kwam.
Topje van de ijsberg
Volgens Verweij zijn talloze gestolen schilderijen nog altijd onvindbaar, omdat ze circuleren in het criminele circuit. Er is een database in Londen van gestolen schilderijen. Meer dan 10.000 schilderijen staan daar geregistreerd.
"Het aantal schilderen dat daarvan terugkomt is slechts het topje van de ijsberg", besluit Verweij.
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.