Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?
- Nieuws
- Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?
Vrouwen die brieven schrijven naar mannen in de gevangenis: op Tiktok zijn honderden video’s te zien onder de #writeaprisoner. Hoe kan het dat tal van vrouwen verliefd worden op mannen achter slot en grendel? Dat vraagt luisteraar Naomi zich af. "Ik kan er met mijn hoofd niet bij."
Video niet beschikbaar
Joran van der Sloot, die vastzit in Peru voor de moord op Stephany Flores, trouwde in 2014 met een Peruaanse vrouw. Tijdens een bezoek zonder toezicht raakte zij zelfs zwanger van hem. Voor deze bijzondere liefdesvoorkeur bestaat een naam: hystobrifilie, ook wel het Bonnie en Clydesyndroom genoemd. "Er zijn vrouwen die denken: die man is niet slecht, ik wil hem redden", verklaart psychotherapeut Carolien Roodvoets in Het Misdaadbureau.
"Een groot voordeel van een man in een gevangenis is bijvoorbeeld dat hij nooit te dichtbij komt", gaat Roodvoets verder. "Meestal hebben vrouwen met hystobrifilie intimiteitsproblemen. Op een bepaalde manier hebben vrouwen controle over de relatie met een man in de gevangenis. Ze weten precies waar hij is en wat hij doet."
Verslavend
Een relatie met een gedetineerde heeft volgens de psychotherapeut een verslavend karakter. "Je weet dat het niet goed voor je is, maar voelt je toch aangetrokken." Zelfs spreekt Roodvoets van een "gevangen relatie. Ze kunnen niet zonder hem, maar ook niet mét hem".
Ze waarschuwt: "Denk er niet te lichtzinnig over als je een relatie hebt met een gedetineerde of crimineel. Zoek hulp."
Ex-inbreker Ron Konings zat zelf een tijdje in de gevangenis. Hij denkt dat vrouwen een relatie met een gedetineerde spannend vinden. : Een gevangene is een ander soort man, hij heeft een bepaalde sfeer om zich heen. Het is mysterieus. Vrouwen vinden mannen die iets anders zijn leuk", denkt Konings. "En ze zijn niet in de buurt, dat voelt heel veilig."
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.