Veiligheid duikwrak 'Le Serpent' omstreden
- Nieuws
- Veiligheid duikwrak 'Le Serpent' omstreden
In de Grevelingen kwamen eind mei twee duikers om het leven toen ze doken bij het duikwrak ‘Le Serpent’. Ervaren duikers, alle duikpapieren op zak en goede apparatuur. Toch werd de duik hen fataal. Ook ervaren duikster Annet van Aarsen kwam daar met haar buddy in een benarde positie terecht. In De Nieuws BV vertelde ze er over.
Annet van Aarsen schrok toen ze het verhaal van de twee omgekomen duikers las. Het haalde een nare herinnering naar boven. Want de ervaren duikster kwam samen met haar duikmaatje ook in de problemen bij ‘Le Serpent’. "Er was een uitdagende lijn in het wrak, die hebben we genomen en je verwacht dat het veilig is. Dit bleek niet zo." Een vergissing bij Le Serpent is ernstiger dan gedacht vanwege de omgeving. "Er is eigenlijk altijd slecht zicht, 2 meter tot soms een halve meter is niet raar. Ook ligt er op de bodem veel sediment. Door het gebrek aan stroming blijft dat lang rond dwarrelen."
Als duiker verwacht je dat een lijn je altijd weer naar open water gidst. Volgens Annet bleek dat lastig. "We hebben onze eigen lijn niet vastgemaakt aan de hoofdlijn, dat is een inschattingsfout. Het terugvinden van de opening was echter heel lastig. Vanwege de omstandigheden is het een moeilijke duikplek." Annet vond het ook geen plek voor recreatief duiken. "Alleen professionele duikers zouden hier gebruik van moeten maken."
Reacties
Annet publiceerde op www.duikeninbeeld.tv een artikel over haar moeilijk verlopen duik waarin ze de beheerder van Le Serpent adviseert: "Beheerders, haal alsjeblieft die gidslijn weg uit het ruim van Le Serpent. Of beter nog: Maak het wrak dicht!" schrijft ze als laatste boodschap. Dat dit thema speelt in de duikwereld blijkt aan de vele reacties van andere mensen die ook een moeilijke duik gemaakt hebben bij Le Serpent. Zo schrijft duiker Bart: "Helemaal mee eens. Één keer binnen geweest. Zelfde idee: er ligt een lijn, maar éénmaal binnen moet je wel heel goed weten hoe het zat. Haal die lijn weg en sluit het af anders ga je blijven ongevallen hebben."
Peter schrijft eronder: "Le Serpent is met recht een serpent. Het wrak was ingericht om ondieper afgezonken te worden. Op een plaats waar er nog licht in het water komt. Dit is mislukt! Nu is het gewoon een betonnen bak die in de volledige duisternis ligt te wachten op een volgend slachtoffer." Maar anderen zeggen dat je er toch best kan duiken en willen niet dat hun een duikplek afgenomen wordt.
Goede voorbereiding
Rob Dekkers, divemaster en eigenaar van de duikschool waar de omgekomen duikers hun opleidingen volgden, bevestigt dat het wrak ook niet op de daarvoor bedoelde plek ligt. "Het wrak had op 15 meter diepte moeten liggen maar is afgezakt naar 28 meter diepte. Hierdoor ligt het nu in een soort maanlandschap, bedekt onder een laag stof." Op deze diepte is er zo weinig zuurstof dat er weinig leven is en stof niet wegdwarrelt. Op het moment dat jij of een andere duiker dat stof aantikt, is het zicht meteen weg. Volgens Annet zou het waarschuwen bij de lijn of het verleggen van de lijn een hoop schelen. Rob valt haar daarin bij. "Bereid jezelf goed voor", stelt Dekkers, "plan je duik en duik je plan is ons devies".
Staatsbosbeheer
Sinds 1 januari is Staatsbosbeheer eigenaar van de drie duikwrakken in de Grevelingen. De Nieuws BV vroeg Staatsbosbeheer of de fatale duik en de reacties daarop nog iets gaan veranderen aan de situatie bij Le Serpent. Staatsbosbeheer heeft toegezegd in gesprek te gaan met het ministerie van Defensie dat daar personeel opleidt. "Defensie heeft expertise, omdat zij de scheepswrakken gebruiken als oefenlocatie. Daarnaast gaan we in gesprek met belanghebbenden, om zo een afgewogen keuze te kunnen maken over de toekomst van Le Serpent", aldus de nieuwe eigenaar.