Achtergrond
BNNVARA

Zorgt een beschermende opvoedstijl voor mentale problemen bij jongeren?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgt een beschermende opvoedstijl voor mentale problemen bij jongeren?

Maar liefst 43% van de jongeren gaf eerder dit jaar aan te kampen met mentale klachten, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Kan dit een verband hebben met een te beschermende opvoedingsstijl? In De Nieuws BV bespreken klinisch psycholoog Jan Derksen en moeder van vier kinderen Mariken Schaaff het.

Video niet beschikbaar

Ouders die hun kinderen zeer beschermend opvoeden worden ook wel curlingouders genoemd. Curlingouders halen alle eventuele obstakels weg uit het leven van hun kind. Klinisch Psycholoog Jan Derksen heeft een verklaring voor het fenomeen. Na de Tweede Oorlog waren opvoedboeken en het geloof belangrijke handvatten voor de opvoeding, maar in de loop der jaren kwam er meer vrijheid, waardoor kinderen meer op gevoel werden opgevoed. "Vanuit een buikgevoel ontdek je bij elk kind het opvoedproces opnieuw en daardoor wordt het kind veel belangrijker. Ouders zijn daardoor minder streng en gaan hun kind meer bewonderen", vertelt Derksen.

Mariken Schaaff vertelt dat ze "trekjes van een curlingouder had". Regelmatig vroeg Schaaff aan haar dochter of ze haar huiswerk al af had en hoe het op school ging. "School was het nummer één onderwerp. Ik voed m'n kinderen redelijk zelfstandig op, maar ik merkte dat ik aan het pushen was." Op een gegeven moment merkte Schaaff dat haar dochter motivatieproblemen op school had. "Ik ging nog meer controle uitoefenen, omdat je denkt dat dat helpt. Ze trok zich steeds meer terug en ik had minder contact met haar. Ik ben bij mezelf na gegaan hoe dat kwam."

De gevoelswereld van je kind

Op lange termijn leren kinderen niet om te gaan met de "ruwe kantjes van het leven", stelt Derksen. "Kinderen blijven in een soort fantasie leven." De situatie is door de coronapandemie en de lockdown zorgelijker geworden volgens Derksen. "Kinderen hebben twee jaar lang bepaalde dingen niet kunnen doen. Er is extra aandacht van ouders en scholen nodig om naar de binnenwereld van deze kinderen te kijken."

"Probeer ook met je kind te kijken of je contact kunt krijgen met de gevoelswereld van het kind. Het gaat vaak over school, maar kijk ook eens hoe een kind zich op school voelt", zegt Derksen. Schaaff leert ouders daarnaast om meer ontspannen te zijn in de opvoeding. "Je wilt het beste uit je kind halen, maar je wilt ook dat je kind gelukkig is. Je doet alles uit liefde, maar als het niet goed gaat, voelt het ook alsof je ouder faalt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie