Achtergrond
EONOS

'Vier de gekte in jezelf!'

foto: Cover Da's Gekfoto: Cover Da's Gek
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vier de gekte in jezelf!'

We moeten in Nederland eens wat vaker gek doen. Want ‘gek' is lang zo gek nog niet. Dat is de boodschap van antropoloog Danielle Braun in haar boek Da's Gek. Ze reisde de hele wereld over en bekeek ‘gek’ gedrag vanuit verschillende culturele perspectieven en vertelt hierover in Langs de Lijn en Omstreken.

Video niet beschikbaar

In eerste instantie was Danielle Braun op zoek naar hoe verschillende stammen met elkaar samenleven. Alleen kwam ze er tijdens haar reizen achter dat iets wat op de ene plek heel normaal wordt gevonden, op de andere plek als abnormaal of gek wordt gezien. "In China betalen ze de dokter bijvoorbeeld als ze gezond zijn, en bij ziekte juist niet."

Gemummificeerd

De afscheids- en begrafenisrituelen in Indonesie hebben de meeste indruk op de antropologe gemaakt. "Ze gaan daar totaal anders om met de dood. Zo zijn begrafenissen daar een enorm feest waar veel dieren worden geofferd." Ook vertelt ze dat mensen worden herbegraven en gemummificeerd. "In Indonesie rijden ze nog rond met overleden personen en nemen ze diegene mee op uitjes. Overledenen horen nog echt bij de gemeenschap en ik vind dat op een bepaalde manier wel mooi."
Danielle Braun is ervan overtuigd dat we in Nederland veel kunnen opsteken van andere culturen. "Op die manier leren wij onszelf minder belangrijk te vinden en leren wij minder snel te oordelen." Daarnaast hoopt ze dat we in Nederland weer toleranter worden. "We moeten de gekte in onszelf kunnen vieren!"

'Vier de gekte in jezelf!'

Ster advertentie
Ster advertentie