Achtergrond
EONOS

Het schip waar de Nederlandse muziekwereld veel aan te danken heeft

foto: Astrid en Lennaert Nijgh & Boudewijn de Groot - Foto: ANPfoto: Astrid en Lennaert Nijgh & Boudewijn de Groot - Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het schip waar de Nederlandse muziekwereld veel aan te danken heeft

De visserskotter 'De Jonge Jacob' heeft een enorme rol gespeeld in de Nederlandse muziekscene. Het schip was namelijk de vaste schrijfplek van Lennaert Nijgh, de man die aan de wieg stond van het succes van bekende namen als Boudewijn de Groot, Adele Bloemendaal, Rob de Nijs en Ramses Shaffy.

Nu is er een boek waarin we een bijzonder inkijkje krijgen in de wereld aan boord van het schip, geschreven door Astrid Nijgh. Bij Langs de Lijn En Omstreken doet Astrid alvast een deel van haar verhaal.

Astrid Nijgh over haar boek 'Varen met de Jonge Jacob'

"We huurden in 1969 met een vriendengroep een boot en kwamen op Urk terecht. Daar lag 'De Jonge Jacob' op ons te wachten. Lennaert kocht het schip, hij was afstammeling van Katwijker vissers en het varen zat hem in het bloed. Mijn vader was marineman geweest en mijn ouders hadden een jacht, dus ik kende het varen ook. Dat was de klik tussen ons. Zo ontstonden onze vaartochten." Toch ging het varen niet zonder slag of stoot. "Het bleek een oud barrel, waar van alles aan mankeerde. Daarom moesten we veel opknappen, maar toen dat was gebeurd hadden we veel tijd voor varen en liederen schrijven."

Haar huwelijk met Lennaert was weliswaar van korte duur - twee jaar - maar de tochten op de visserskotter bleven een jaarlijks terugkerend fenomeen. Binnen de houten wanden van het schip ontstonden tal van bekende nummers zoals Ik doe wat ik doe (gezongen door Astrid zelf) en Tegen beter weten in van Rob de Nijs. De woelige baren brachten de nodige creativiteit met zich mee, legt Astrid uit: "Het was de vrijheid, het avontuur. We wisten nooit waar we kwamen en wat we aantroffen. Dat inspireerde hem om te schrijven. Ik zie hem nog midden in de nacht zitten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lennaert deed de teksten, Astrid had de gitaar en een opnamerecorder. "Vele malen deden we in een haven een cassette op de post. We begonnen te varen als geliefden maar werden meer de schipper en z'n maat. En dat bleef. Ook al kregen we andere partners. Lennaert wilde blijven varen en je laat je schipper nooit in de steek."

Andere bekende nummers geschreven door Lennaert Nijgh

Rob de Nijs - Malle Babbe
Rob de Nijs - Jan Klaassen de trompetter
Ramses Shaffy en Liesbeth List - Pastorale
Boudewijn de Groot - Welterusten Meneer de President
Astrid Nijgh - Tegen beter weten in
Cobi Schreijer - Ballade van de Spanjaardslaan

Drugs

Zoals meer muzikanten ging de creativiteit op den duur gepaard met drugs. "Dat begon met mijn afslankpillen, die hij had ontdekt en uitstekend voor hem werkten als pepmiddel. Kijk, we namen in die tijd allemaal wel een blowtje, maar hij raakte aan het zwaardere spul. Dan zei hij dat hij even iets in de machinekamer moest doen, maar kwam terug met een neus wit van de poeder. Des duivels was ik! Al het geld ging op aan die troep." Desalniettemin bleven Astrid en Lennaert tot in de lengte van dagen goede vrienden en voeren ze jaarlijks uit met 'de Jonge Jacob'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lennaert Nijgh overleed in 2002 na een kort ziekbed. Astrid: "Toen hij overleed stroomden er bij Radio 2 duizenden mails binnen om hem te bedanken. Mensen schreven aan Lennaert dat hij hen door de pubertijd heen had geholpen met zijn teksten. Lennaert was de beste tekstdichter die we gekend hebben."

Toch hangt er ook tragiek om Lennaert heen, zegt ze. "Hij heeft nooit volledig de credits heeft gekregen voor zijn werk, doordat anderen zijn teksten zongen en zo met de roem streken. Lennaert had wel de droom om zelf te zingen, maar kon het niet. Hij was er ook niet de man naar om op het podium te staan."

'De Jonge Jacob' is tegenwoordig in handen van een stichting. "Het moest worden opgeknapt", zegt Astrid, "en dat is nu gelukkig gebeurd." Een andere ex-vrouw van Lennaert, Josee Koning, omschrijft het schip na de renovatie als 'een plaatje, waar Lennaert trots op zou zijn geweest'. Sterker nog, er kan tegenwoordig ook door andere mensen op meegevaren worden. Astrid zelf staat ook nog steeds op een schip: je zou haar zomaar voorbij kunnen zien dobberen in haar woonplaats Haarlem.

Het boek 'Varen met de Jonge Jacob' ligt nu in de winkel.

Ster advertentie
Ster advertentie