Achtergrond
MAX

Ongemakkelijk! Dit is volgens onderzoek het ergste wat ons op sociaal gebied kan overkomen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ongemakkelijk! Dit is volgens onderzoek het ergste wat ons op sociaal gebied kan overkomen

Ben je aan het roddelen over een collega, blijkt die net achter je te staan. Uit onderzoek van tijdschrift Quest blijkt dat we dit het allerergst vinden wat ons op sociaal gebied kan overkomen. Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit en schrijfster van het boek ‘O, nee. Dit gaat over mij’ is een van de onderzoekers en weet hoe daarmee om te gaan.

Video niet beschikbaar

Betrapt worden op het roddelen is volgens het onderzoek van Quest en Roos Vonk het aller ongemakkelijkste wat ons kan overkomen. Maar er kwamen nog meer ongemakkelijke situaties uit het onderzoek naar boven.

Iemand die tijdens een gesprek te dichtbij komt staan, vinden we ook ongemakkelijk. Een ander voorbeeld: je geeft een feest waarbij niet iedereen in je kennissenkring is uitgenodigd. Kort voor het feest roept iemand: "Tot zaterdag!" en een van de niet-genodigden vraagt: "Wat is er zaterdag?"

Niet in de verdediging

Wat je volgens Vonk echt niet moet doen als je wordt betrapt op roddelen, is jezelf verdedigen. "Nou ja joh, je bent natuurlijk ook een domme flapdrol!" Dan beschadig je de relatie. Het advies luidt om het redden van de ander prioriteit te geven.

Zeg bijvoorbeeld: "Ik realiseer me nu pas dat ik roddel, dat zou ik echt niet moeten doen. Als ik iets niet leuk vind aan jou, dan moet ik dat zelf met jou bespreken. Ik zou het fijn vinden als we dat alsnog kunnen doen.”

Vonk: “Als je je excuses aanbiedt, dan zal de ander jouw gezicht ook wel weer redden. Dan zal die ander zeggen: ‘nou joh, geeft niks, we roddelen allemaal wel eens. Zand erover.”

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie