Oplossing voor acute wateroverlast in Geuldal na stortbuien
- Nieuws
- Oplossing voor acute wateroverlast in Geuldal na stortbuien
In het Geuldal in Zuid-Limburg worden oude drainagebuizen weggehaald, zodat graslanden weer water kunnen vasthouden. Dit voorkomt dat bij stortbuien overstromingen ontstaan, maar ook dat de bodem verdroogt. En dat is weer goed voor de natuur, vertelt Imke Nabben van ARK natuurontwikkeling in Vroege Vogels.
Video niet beschikbaar
Stortbuien of piekbuien waarbij in korte tijd een enorme hoeveelheid water valt, soms meer dan 12mm water in vijf minuten, komen door klimaatverandering steeds vaker voor. Als dat in het heuvelland van Zuid-Limburg gebeurt, dan verzamelt al dat water zich razendsnel onderaan de hellingen in de waterlopen. Dat heeft als gevolg dat de riviertjes snel overstromen en dat zorgt voor acute wateroverlast.
Drainagebuizen verwijderen
Dat kan anders. Door regenwater langer vast te houden op de plateaus en hellingen bereikt het water veel geleidelijker de riviertjes in de dalen. De kans op extreme hoogwaterpieken en wateroverlast wordt hierdoor kleiner. Daar wordt in het Geuldal hard aan gewerkt door middel van onder andere het verwijderen van drainagebuizen, maar ook het planten van bomen en struiken en het verbreden van de beekbeddingen.
De drainagebuizen hebben ooit dienst gedaan voor waterafvoer, om natte graslanden geschikt (of productiever) te maken voor landbouw. Inmiddels zijn de graslanden echter teruggegeven aan de natuur en mogen ze weer natter worden.
Bodem als een spons
Een gezonde bodem kan net als een spons veel water opnemen en vasthouden. Wanneer de drainagebuizen - die juist het water snel afvoeren - verwijderd zijn, kan de bodem zijn oorspronkelijke sponsfunctie weer goed vervullen. Met het oog op de steeds extremere droogte waarmee we te maken hebben door klimaatverandering, is dat geen overbodige luxe.
Extreem droge zomers zullen vaker voorkomen en dan is zo'n watervoorraad in de bodem van groot belang. Het water kan na het weghalen van de drainagebuizen weer een natuurlijke weg gaan zoeken door de terreinen. Dat levert afwisseling van natte en minder natte stukken bodem op, met leefgebied voor méér verschillende soorten wilde planten en dieren.
Geuldal
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.