Risico's volksgezondheid: paling vol met gif
- Nieuws
- Risico's volksgezondheid: paling vol met gif
Paling kan vol zitten met giftige stoffen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Ondanks risico's voor de volksgezondheid wordt de vette vis verkocht en gegeten. Toxicoloog Christien Absil legt in Vroege Vogels uit wat het eten van paling voor jouw gezondheid kan betekenen.
Dioxine paling
Video niet beschikbaar
De 'panda van de zee', de paling wordt al jaren bedreigd in zijn voortbestaan. Bovendien kan de vette vis vol zitten met giftige stoffen als dioxines en pcb's. Onze rivieren zitten vol met dioxines en pcb's. Inmiddels zijn deze stoffen verboden. Maar jarenlang kwamen ze vrij bij verbrandingsprocessen en sloegen ze neer op de bodem.
Dioxine in de rivierbodem
De rivierbodem is de habitat van de paling. Op de rivierbodem voedt de paling zich met algen en bodemdieren en zo krijgt de vette vis verhoudingsgewijs veel van dit gif binnen. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal. Wat de gevolgen zijn voor de paling is niet bekend. Al zijn er aanwijzingen dat een teveel van dit soort stoffen effecten kunnen hebben op de vruchtbaarheid van de vis. Bij de mens kunnen dioxines op termijn kanker veroorzaken en de hormoonhuishouding verstoren.
Kamervraag Tjeerd de Groot
De onderzochte paling is gevangen op een aantal plekken in het IJsselmeer. Onder andere bij Urk hebben de Wageningse onderzoekers exemplaren aangetroffen met te hoge concentratie van deze giftige stoffen in het lichaam, dan is toegestaan.
Volgens D66-Kamerlid Tjeerd de Groot moet deze paling niet in de voedselketen terechtkomen. Hij maakt zich zorgen dat de bevissing van paling in gebieden waar vissen met een te hoge concentratie giftige stoffen worden aangetroffen, de voedselveiligheid in gevaar brengt. Daarom heeft het Kamerlid een Kamervraag gesteld, aankomende dinsdag zal de Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit reageren.
Uitzending Zembla 2010
Dat de vette vis vol kan zitten met giftige stoffen, werd al eerder aan de kaak gesteld door Zembla. In 2010 besteedde het onderzoeksprogramma aandacht aan de 'dioxinepaling'.
Uit het tv-programma bleek toen dat belangrijke onderzoeksinstituten, die de overheid adviseren, waarschuwden voor het dioxinegehalte van de paling. Het ministerie van LNV zou deze adviezen destijds in de wind hebben geslagen. Toenmalig landbouwminister Gerda Verburg kondigde na de uitzending aan 'dit ernstige probleem aan te pakken' en met de sector om tafel te gaan.
Sindsdien is het op verschillende plekken verboden om op paling te vissen, vanwege de hoge concentratie van giftige stoffen als dioxine en pcb's. Zo werd in april 2011 het gehele Nederlandse stroomgebied van de Rijn en de Maas gesloten voor de aalvangst.
Dioxine paling
Video niet beschikbaar
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.